Френският министър на екологията защити парижките камини
Френският министър на екологията защити парижките камини / Guliver/Getty Images

Френският министър на екологията Сеголен Роял защити камините с дърва, които парижката префектура иска да забрани, като каза, че решението е "пресилено" и "смешно", съобщи АФП.

"Ще променя това решение, което не е правилно", заяви Сеголян Роял по Франс 2. Забраната, която цели да намали фините прахови частици в замърсения въздух на френската столица, трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г.

С това решение "ставаме малко смешни", добави Сеголен Роял. "Карат ни да мислим, че камините замърсяват повече от дизеловите автомобили".

"Като министър на екологията насърчавам отоплението на дърва. Франция все пак е на четвърто място по гори в Европа. Има печки на дърва, които са много силни", подчерта Сеголен Роаял. В Париж има 135 000 камини, но повечето не се използват. В една част огън се пали само инцидентно, по празници и семейни събирания.

Представител на регионална служба по околната среда миналата седмица заяви, че "емисията от фини частици от няколкочасов огън в камината се равнява на тази от автомобил, който изминава няколко хиляди километра".

Източник: БТА