Изабел Аджани
Изабел Аджани / Gulliver/Getty Images
Френската актриса Изабел Аджани ще бъде изправена пред съда в Париж на 19 октомври по обвинения в данъчни измами и пране на пари, научи АФП от съдебен източник.

"Изабел Аджани отрича обвиненията, не е извършила никакво престъпление", заявиха адвокатите на актрисата, Жюли Фреал-Сейсон и Седрик Лабруз, като осъдиха производството като "неоснователно и непропорционално". 68-годишната многократно награждавана актриса е обвинена в измама на данъчните власти през 2013, 2016 и 2017 г. чрез две схеми.

Твърди се, че е укрила "дарение от два милиона евро от Диагна Ндиайе (сенегалски бизнесмен и член на Международния олимпийски комитет, наред с други), под прикритието на заем, което ѝ е позволило да избегне 1,2 милиона евро данъци за прехвърляне", и е имала фиктивно местожителство в Португалия, което ѝ е позволило да "избегне 236 000 евро данък върху доходите", уточнява съдебният източник.
 
"Френските данъчни власти правят всичко възможно, за да преквалифицират този заем като дарение, въпреки че е бил изплащан през годините", казват адвокатите на Аджани, които са "изумени от тази безмилостност". Ндиайе е кръстник на сина на актрисата, Габриел-Кейн Дей-Люис (28 г.), допълват те.

Актрисата ще бъде съдена и за престъпления, свързани с пране на пари, извършени в САЩ и Португалия през 2014 г. Тя е заподозряна, че "чрез американска банкова сметка, която не е декларирана пред данъчните власти, е насочила сумата от 119 000 евро от офшорна компания с неизвестен бенефициент, предназначена за инвестиция в Португалия", допълва същият източник.

Разследването е започнало през 2016 г. след разкритията на "Панамските документи" за система за укриване на данъци чрез сметки в данъчни убежища. Изабел Аджани беше посочена като собственик на дружество на Британските Вирджински острови. Въпреки че разследванията не установиха никакви финансови потоци, свързани с това офшорно дружество, те разкриха доказателства за данъчни измами и пране на пари, заяви съдебният източник.
БГНЕС