/ iStock/Getty Images
Франция започна единствената в Европа кампания за ваксиниране срещу птичи грип при патици, надявайки се да избегне масовото умъртвяване на милиони птици, което струва скъпо на индустрията през последните години.

„Има голям натиск от вируса, но ваксинацията ще означава, че се сблъскваме само с отделни случаи, като избягваме приливната вълна, която обхваща фермите“, каза Джоселин Маргери, ръководител на птицевъдството в асоциацията на ветеринарните лекари SNGTV пред АФП.

Ваксинацията с две дози за патета -- от 10-дневна възраст -- е задължителна във ферми, отглеждащи повече от 250 птици от октомври.
Секторът на патиците във Франция, който се слави с гъшия дроб, е особено чувствителен към вируса.

Птиците го пренасят една на друга преди симптомите да се появят, позволявайки му да се разпространява безконтролно.
Популацията от домашни птици във Франция преживя вълна от птичи грип през 2015-17 г. и страда от почти постоянни огнища от 2020 г. насам – въпреки че в момента няма горещи точки на болестта.

Откриването на случай означава унищожаване на цялата ферма и други наблизо, прекъсване на производството в дългосрочен план и нанася тежки финансови щети на фермерите.

„Имах 4 такива случая от 2016 г. насам. Надявам се, че ще се върнем към това да бъдем невредими. Ваксинацията трябва да работи!“, заяви Тиери Дезес, който отглежда патици в югозападния регион Ландес.

Ветеринарите очакват общо около 60 милиона патици да бъдат ваксинирани до лятото на следващата година.

Първите 24 милиона дози във Франция ще дойдат от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, което означава, че правителството ще трябва да организира търгове за повече доставки.

Но кампанията не минава безпроблемно.

Фермер от региона Ландес обяви, че е имал клиенти, „които ми се обаждат, за да ми кажат, че не искат месо от ваксинирани патици“ – с молба да остане анонимен, за да защити бизнеса си.

А на експортните пазари опасенията са, че имунизацията може да прикрие птичия грип, циркулиращ незабелязано в популацията на патиците.

Високопоставен служител в японското министерство на земеделието каза, че Токио ще спре вноса на френски птичи продукти след началото на кампанията за ваксиниране.
БГНЕС