/ ThinkStock/Getty Images
Преди години той публично си е признавал за "слабостта си към секс с малолетни", но досега това не беше привличало вниманието на властите
Френската прокуратура започна разследване по обвиненията за изнасилване на дете срещу 83-годишния писател Габриел Мацнеф, след като 47-годишната Ванеса Спрингора, написа в новоиздадената си книга, че е била негова жертва, когато е била на 14 години, съобщиха АФП и Ройтерс.

Твърденията на Ванеса Спрингора, която ръководи издателство "Жулиар", разтърсиха френските литературни кръгове.

"След като анализира романа "Съгласието", публикуван на 2 януари, Парижката прокуратура започна разследване за изнасилване на малолетни на възраст до 15 години, по специално на Ванеса Спингора", гласи разпространеното изявление.

Ще помогне ли химическата кастрация срещу сексуалните престъпления?

Разследването ще провери посочените в книгата факти, но и ще се опита да идентифицира други възможни жертви във Франция и чужбина.

"Съгласието" е автобиографичен роман. В него писателката разказва как е била прелъстена от Габриел Мацнеф, когато още не е била навършила 14 години и как това се е отразило на живота й, в който основно място заемат депресиите ѝ.
 


Ванеса Спрингора каза пред в. "Паризиен", че не възнамерява да подава жалба, но парижката прокуратура се самосезира.

Романът на Спрингора е поредното обвинение за сексуално насилие във Франция, предизвикано от движението #Metoo.

Бразилският духовен лечител Жоао де Деус бе осъден на 19 г. затвор за изнасилвания

Преди той да бъде публикуван, министърът на културата Франк Ристер написа в Twitter: "Литературният ореол не гарантира безнаказаност" и допълни "Всички жертви, намерили кураж да нарушат мълчанието, имат моята подкрепа".

Габриел Мацнеф е много популярен във Франция. Той сам е признавал слабостта си към ненавършилите 16 години и към секс туризма с момчета в Азия, за които е писал в много свои творби, но досега това почти не правеше впечатление.
 
БТА