/ iStock/Getty Images
Ако живеете във Финландия и ви липсват предлаганите в самолета ястия, вече ще можете да си ги купите и на твърда почва.

Вдъхновена от предлаганите в бизнес класата ястия, превозвачът „Finnair” пусна в продажба готови ястия в магазин близо до летище Хелзинки, съобщи информационният сайт „Lonely Planet”.

Авиокомпанията „Emirates“ поема медицинските разходи на заразили се на борда й с COVID-19

Ястията ‘Taste of Finnair’ са приготвени със сезонни продукти и са съобразени с традиционния скандинавски и японски вкус. Първите менюта включват финландски северен елен и говеждо месо в сос терияки с пролетен лук и ориз.

Това ястие е създадено на базата на културата на уличната храна в Токио. Клиентите могат да си купят и мус от печен морков и синьо сирене с лешник и предястие от пушена сьомга и ризото с пачи крак.

Две основни ястия се предлагат през цялата седмица от понеделник до неделя. Менюто се променя на всеки две седмици, като цената на предястията започва от е 5,90 евро, а на основните ястия от 12,90 евро.

Ястията са проектирани от готвачите на „Finnair” и са изработени в специалната кухня на авиокомпанията. Ако проектът е успешен, „Finnair” има готовност да увеличи производството и да започне да продава ястията и в други магазини.

„Искаме да предложим възможност на клиентите да изживеят лукса на „Finnair” и у дома, сега, когато пътуването е ограничено", казва Марика Ниеминен, вицепрезидент на „Finnair Kitchen”.

В същото време това е нов бизнес, който дава възможност за създаване на нови работни места, когато много от служителите на компанията са временно съкратени заради пандемията.
БГНЕС