/ iStock/Getty Images
Финландското правителство обяви най-големия си досега бюджет за спешни мерки, като отпусна 4,1 милиарда евро, за да помогне за справяне с последствията от коронавирусната криза.

Финландия удължава граничния контрол до 13 май

"Подкрепата за бизнеса и работниците ще бъде увеличена с един милиард евро",
каза финансовият министър Катри Кулмуни на пресконференция в края на двудневните преговори в лявоцентристката коалиция.

Данните на Министерството на заетостта показват, че досега кризата е предизвикала временното освобождаване от работа на 100 000 работници и почти 400 000 работни места са в опасност да бъдат съкратени в страната от 5,5 милиона души.

Около 600 милиона евро от спасителните средства ще отидат за защитна екипировка, медицински консумативи и лекарства, казаха министрите. „Днешните решения се съсредоточават около справянето с епидемията и намаляването на нейните негативни ефекти“, каза премиерът Сана Марин на пресконференция, но предупреди: „Ясно е, че няма да преминем през това невредими“.

Финландия отчете 2 487 потвърдени случая на COVID-19 и 40 смъртни случая. Новият пакет надхвърля мерките на стойност около половин милиард евро, обявени миналия месец, като третият кръг от мерки ще бъде оповестен през май.

Финландия изолира столицата си, за да спре разпространението на коронавируса

Вторият транш от мерки ще бъде подкрепен с допълнителни 12,7 милиарда евро заеми, се посочва в бюджета на правителството, като се добавя, че се предвижда националният дълг да стигне до 119 милиарда евро до края на годината, или 52% от брутния вътрешен продукт.

Очаква се приходите от данъци за годината да паднат с 4,7 милиарда евро. Коалицията също така обеща 60 милиона евро в подкрепа на културата, спорта и младежта и обяви  временно месечно плащане от 700 евро на родители с деца на възраст под 10 години, които не могат да работят по време на кризата.

Премиерът Марин изложи също широки планове за следващия тригодишен бюджет, като настоява правителството да се придържа към своите обещания отпреди кризата да защити социалните грижи и да работи за въглероден неутралитет до 2035 г.
БГНЕС