/ БГНЕС
Социалната мрежа "Фейсбук" (Facebook) съобщи в петък, че е заличила 82 страници, групи и акаунти, свързани с Иран, съобщава ТАСС.
 
"Днес изтрихме редица страници, групи и профили, произхождащи от Иран, поради незаконно и координирано поведение в (социалните мрежи) "Фейсбук" и "Инстаграм" (Instagram), заявяват в прессъобщение от "Фейсбук".
 
Според съобщението 30 страници, 33 профила и три общности във "Фейсбук", както и 16 профила в "Инстаграм" са били заличени. Отбелязва се, че минимум на една от тези страници са били регистрирани повече от един милион акаунта, а в същото време повече от 25 000 профила са били присъединени към поне една от тези групи.
 
Отбелязва се, че дейността на лицата, които са управлявали отдалечени профили и са попълвали страниците, е била насочена към хора в САЩ и Великобритания. Както съобщава администрацията на социалната мрежа, собствениците на блокираните страници са се представяли за американски граждани, а в някои случаи за британски граждани и са публикували политически послания.
 
"Проведената проверка на тези акаунти, доказва, че тяхната дейност е свързана с Иран", добавят от "Фейсбук".