Европа прокуратура
Европа прокуратура / iStock/Getty Images
Европейската прокуратура ще започне работа от 1 юни, съобщи днес зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

По нейните думи така ЕС ще има първата независима служба за разследване на престъпления срещу европейския бюджет. Тя отбеляза, че прокуратурата на ЕС ще допринася за това бюджетът да носи полза за гражданите.

Прокуратурата на ЕС ще разполага с 45 милиона евро за своята дейност. Досега от 22 участващи държави само Словения не е представила кандидати за прокурори в Европейската прокуратура. От шест страни досега няма назначени прокурори, избрани измежду представените кандидати.

В прокуратурата на ЕС участват Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. От България бяха предложени 10 и одобрени четирима прокурори, трима от които вече са постъпили на работа.

Назначените прокурори полагат клетва да изпълняват длъжността си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която прокуратурата разполага. Новата прокуратура ще води разследвания, наказателно преследване и ще предава на съд извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че тези престъпления включват измами, свързани с разходи и приходи; измами, свързани с ДДС (ако засягат поне две държави от ЕС и са на стойност над 10 милиона евро); пране на пари, придобити чрез измами с бюджета на ЕС; активна и пасивна корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на ЕС; участие в престъпна организация, ако нейната дейност е насочена към извършване на престъпления срещу европейския бюджет.

Новата прокуратура ще допълва работата на други служби на ЕС, като ОЛАФ, Евроюст и Европол. Очаква се Европейската прокуратура да разследва около 3000 случая годишно. 
БТА