Европейската комисия увеличава правата за консулска закрила
Европейската комисия увеличава правата за консулска закрила / снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи подобряване на помощта за гражданите на ЕС, оказали се при пътуване в чужбина в кризисна ситуация, каквито например бяха събитията в Япония, Либия или Египет през тази година, предава БТА.

Целта е да се улесни сътрудничеството между консулските органи и да се укрепи правото на гражданите на ЕС на консулска закрила. Гражданите на ЕС в чужбина вече имат правото да потърсят помощ във всяко консулство или посолство на друга държава от Общността, когато собствената им държава не е представена там, където се намират. Страните от ЕС ще трябва също да помагат за евакуирането на всички европейци по еднакъв начин, предлага ЕК.

Новите предложения предвиждат определяне на ситуациите, когато се приема, че дадена държава от ЕС не е представена на определено място по света. Уточнява се и видът на помощта, която държавите от ЕС обикновено оказват в случай на нужда, например при арест, сериозен инцидент или изгубени документи. Комисията е разработила сайт, посветен на консулската закрила, на който е предоставена информация за връзка с всички посолства и консулства на държавите от ЕС.

Всички 27 държави в ЕС трябва да гарантират най-добрата възможна подкрепа за гражданите на Общността, когато те се нуждаят от помощ, независимо от тяхната националност, заявява комисарят по правосъдието Вивиан Рединг, цитирана в съобщението на ЕК.

Неотдавнашните сериозни кризи подчертаха значението на консулската закрила извън ЕС, отбелязва комисията. Около 150 000 граждани на ЕС бяха засегнати от кризите в Либия и Египет след бунтове тази пролет и след земетресението в Япония през март. Много от тях получиха помощ от консулствата или посолствата на други държави на ЕС там, където тяхната собствена държава няма представителство. Правото на консулска закрила важи и в ситуации от всекидневието, например когато турист се разболее сериозно или стане жертва на престъпление.

ЕК предлага гражданите на ЕС да се считат за непредставени, когато посолството или консулството на тяхната държава не е "достъпно", т.е. когато гражданите не могат да го достигнат и да се върнат до мястото, откъдето са тръгнали към дипломатическата/консулската служба, за един ден. В предложението се определя степента, до която членове на семейството, които не са граждани на ЕС, отговарят на условията за предоставяне на помощ. Определя се също начинът, по който помощта следва да бъде координирана с държавите, чиито граждани се нуждаят от подкрепа.

През 2009 г. консулствата на държавите от ЕС са предоставили консулска закрила в 300 000 случая. Всяка година 5,12 млн. граждани на ЕС пътуват в страни извън Общността, в които тяхната държава няма представителство, а други 1,74 млн. граждани на ЕС живеят в такива страни. Комисията отбелязва, че гражданите на ЕС все по-често са изложени на кризисни ситуации, резултат от човешка дейност или природни стихии. В почти всички държави по света най-малко една държава от ЕС няма представителство. Единствените три държави, в които всички страни от ЕС са представени, са САЩ, Китай и Русия.