Европейците трябва да намалят консумацията на говеждо и сирене
Европейците трябва да намалят консумацията на говеждо и сирене / ThinkStock/Getty Images

Европейците ще трябва да ограничат консумацията на говеждо и млечни продукти, ако искат да постигнат целите, свързани с намаляване на парниковите емисии, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от Франс прес.

Със селското стопанство и хранителновкусовата промишленост са свързани една четвърт от емисиите на тези вредни за климата газове на ЕС, отбелязват авторите на изследването. Те мислят, че приносът на двата сектора трябва да се намали 4 пъти до 2050 г.

Откажете се от месото, за да спасим планетата, зове експерт

"Намаляването на консумацията на говеждо и овче с 50 и повече процента е неизбежно, ако искаме да бъдат постигнати целите на ЕС", поясни Стефан Вирсениус от Политехническия институт към университета на Гьотеборг. „Консумацията на месо не трябва напълно да бъде изоставена. С пилешкото и свинското са свързани малки емисии".

Производството на говеждо, съдържащо 1 кг протеини, води след себе си до 200-килограмови емисии въглероден диоксид, при едва 10-30 кг въглероден диоксид за същото количество протеини в свинското или пилешкото. Ограничаването на парниковите емисии, свързани с консумация на говеждо, върви ръка за ръка с намаленото търсене на млечни продукти. 1 кг протеини в млечни продукти предизвиква 4 пъти по-големи емисии в сравнение с еквивалента му в пилешко.

Кавгата за месото

Структурното преминаване от европейско производство на говеждо към това на свинско или пилешко и от хранене с млечни продукти към зеленчуци може значително да увеличи, а не да намали световното предлагане на протеини в храните, увериха учените.

Резултатите от изследването са публикувани във Food Policy.

Източник: БТА