Европарламентът: Лондон незабавно да задейства процедурата по напускане
Европарламентът: Лондон незабавно да задейства процедурата по напускане / БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща незабавно да бъде задействана процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде ТАСС.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 395 евродепутати, а 200 бяха против. Според нея преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат веднага след като Лондон подаде официално искане за това.

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж (ВИДЕО)

"ЕП взема предвид желанието на британските граждани да напуснат ЕС и подчертава, че волеизявлението на народа трябва изцяло и напълно да се спазва, като се започне с незабавно задействане на член 50 от договора за ЕС", се казва в документа, приет на извънредно заседание на ЕП.

"Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в резолюцията.

Юнкер: Не съм болен и уморен, ще се боря до последен дъх

В същото време Европейският парламент прие резолюци, в която призова за промяна на графика на председателствата на Съвета на ЕС. Призивът е свързан с първоначалния график, одобрен през 2007 г., според който Лондон следваше да председателства Съвета на ЕС догодина.

ЕП настоява това да се промени заради решението на мнозинството във Великобритания страната да напусне ЕС и "за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Общсността".

Юнкер иска старт на преговорите за напускането на Великобритания веднага

Очаква се този призив, ако бъде последван, да повлияе на графика, според който България трябва да председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. Според очаквания на дипломати от ЕС българското председателство може да се изтегли напред и да бъде в първата половина на 2018 година.

Евродепутатите отбелязват, че според договора за ЕС одобрението на ЕП е необходимо за сключването на споразумението за оттегляне и за уреждането на бъдещите отношения с Лондон. ЕП настоява да има пълноценно участие на всички етапи.

Източник: БТА