Евродепутатите обсъдиха последствията от финансовата криза
Евродепутатите обсъдиха последствията от финансовата криза / снимка: DarikNews

Достигналата нов връх миналата седмица финансова криза беше в центъра на дебата на ЕП с представители на Съвета на ЕС и Европейската комисията. Според депутатите са нужни мерки за засилване на надзора на финансовите пазари в ЕС и по света, съобщи българската пресслужба на ЕП.

От името на Съвета говори френският министър по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе. Според него "сме свидетели на края на една ера" и "финансовата система в следващите няколко години ще бъде много по-различна от тази, с която сме свикнали".

Той изтъкна, че за момента в ЕС не се предвиждат мерки като тези, предприети в САЩ, тъй като "финансовата система в ЕС е стабилна и не се нуждае от мерки ... които няма да разрешат проблемите. Европа трябва да отговори на забавянето, подкрепяйки икономическия растеж", каза Жуйе.

Хоакин Алмуниа, комисар по икономическите и паричните въпроси, каза, че "събитията на финансовите пазари, които наблюдаваме през последната година, и особено тези от последните дни, са от величина, която надминава всичко, което сме видели през нашия живот".

Той подчерта, че положението в Европа не е толкова сериозно, колкото в САЩ, но "трябва да запазим нашия ангажимент към финансовата дисциплина и към правилата на Пакта за стабилност и растеж, оставяйки междувременно автоматичните стабилизатори да изиграят своята роля".

Други необходими мерки според Алмуниа са продължаването на структурните реформи, зададени в Лисабонската стратегия, и подобряването на регулацията на финансовите пазари, което е по-спешно откогато и да е било преди.

За групата на ЕНП-ЕД говори Александер Радван (Германия), като според него ЕС не трябва да следва линията на американския пазарен надзор: "Ние трябва да следваме наш собствен европейски път. Нека американците следват нашия пример."

Относно реформата на Директивата за капиталовите изисквания, той изказа мнение, че компромис на първо четене би бил възможен, ако Съветът се откаже от противопоставянето си на създаването на европейска надзорна система.

От името на ПЕС се изказа нейният лидер Мартин Шулц (Германия). По неговите думи сме станали свидетели на банкрута на една икономическа философия, според която само нерегулираните пазари са възможни и само капитализмът може да доведе до растеж.

"Очакваме ЕК да вземе мерки относно агенциите за кредитен рейтинг и да раздели бонусите на Ситито от краткосрочните спекулативни печалби". В заключение той констатира, че "печалбите са били приватизирани, докато сега загубите се национализират - това трябва да спре".

Силвана Кох-Мерин (АЛДЕ, Германия) каза, че преди е изглеждало сякаш само някои банки са в криза, "докато тези, които губят в момента, не са банкови оператори, а семействата в дъното на системата, чиито приходи и пенсии са пострадали".

Според нея решението на кризата не е в свободния пазар, а по-скоро е необходимо тези пазари да се регулират. "Трябва да бъдат определени правила и ние трябва да бъдем арбитър на това как те действат на практика. Тези, които отказаха да бъдат обвързани с правила трябва да бъдат обвинявани, а не пазарът сам по себе си", добави тя в заключение.