Талин
Талин / ThinkStock/Getty Images
Естонците гласуват днес за нов парламент. Право на глас имат почти един милион души, които ще изберат 101 депутати в Държавното събрание (Рийгикогу), предаде Асошиейтед прес.
 
Десет политически партии и 15 независими кандидати - общо 1099 кандидати, ще се борят за места в парламента.
 
Главните претенденти са Центристката партия на премиера Юри Ратас, чиито привърженици включват и етнически руснаци, които са 25 на сто от населението в бившата съветска република; Партията на реформите, която се застъпва за либерална икономическа политика, и Социалдемократическата партия, която се съсредоточава върху социални и свързани с благосъстоянието въпроси.

Ратас е начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, социалдемократите и консервативната партия "Отечество".
 
Всички партии са единодушни, че Естония е активен член на ЕС и твърд съюзник на Вашингтон, както и че НАТО е крайъгълен камък в политиката по сигурността на Естония. Но Русия запазва интереса си към делата във военната област и сигурността на Естония и балтийските й съседки, откакто трите републики се присъединиха към НАТО през 2004 г.
 
Естония е една от водещите в прилагането на нови технологии европейски държави и през 2005 г. първа в света използва онлайн гласуване на национални избори. Сега около 26 процента от гласоподавателите гласуваха чрез правителствен сайт преди крайния срок 27 февруари. В деня на изборите не се гласува по електронен път. Кандидатите са обучени да обезопасяват страниците си в интернет, в случай на хакване, а естонските власти следят отблизо за фалшиви новини и дезинформация.
 
Естонската избирателна комисия досега не е докладвала за опити от Русия или другаде за намеса в изборите, независимо дали чрез хакерски атаки, фалшиви новини или дезинформация. Миналата седмица Майкрософт каза, че Естония не е сред страните, атакувани от хакерска група с предполагаеми връзки с Русия преди изборите за Европейски парламент през май.
БТА