Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза днес, че за да се разреши кризата в Северно Косово е необходимо да се организират нови избори там с участието на сърбите, да се изпълнят задълженията, поети в диалога, и да се създаде Съюз на сръбските общини /ССО/, съобщиха медии в региона.

В интервю за хърватската телевизия Ескобар каза, че върховният представител на ЕС Жозеп Борел и представителят на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак са представили три прости стъпки за деескалация на север.

"Първата стъпка е да приберем хората от улиците. Също така кметовете не трябва да привличат внимание с избирането си. Имаме нужда от нови избори с безусловното участие на сърбите в тях. Необходим е и краен срок за изпълнение на задълженията от страна на Сърбия и за проекта за статут на ССО. Става въпрос за равенство, справедливост и ползи за двете страни", подчерта Ескобар.

Той посочи, че може да се стигне до още по-голяма криза, ако и двете страни не приемат плана на ЕС за разрешаване на конфликта.

"В Охрид беше постигнато споразумение за нормализиране на отношенията, за създаване на мирни условия между съседите според европейските правила. Трябва да се върнем към това", добави Ескобар.

Той подчерта, че споразумението създава реални условия за задълбочаване на европейската интеграция.

"Междувременно се случиха поредица от дестабилизиращи действия. Това ни отдалечи от изпълнението на споразумението. Трябва да се върнем към него", каза Ескобар.
Райна Асенова/БТА