Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово преди повече от двадесет години, каза на косовското правителство да прекрати действията си в северната част на страната, където живеят предимно сърби и през последните няколко месеца напрежението ескалира, предаде Ройтерс.

Северно Косово, дом на 50 000 етнически сърби,  се сблъска наскоро с най-сериозната ескалация на напрежението, откакто Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Насилието избухна в края на май, след като етнически албански кметове поеха постовете си след местни избори, в които участваха само 3,5 процента от избирателите, тъй като сърбите бойкотираха вота. Около 30 войници на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР бяха ранени при сблъсъци с протестиращи сърби, от които около 50 пострадаха.

Вьоса Османи: Тези, които дестабилизират Северно Косово, трябва да бъдат съдени

„Лесно е за албанците, когато са мнозинство, да се опитат да използват момента да отбележат точка. Но това, което наистина трябва да направим, е да спрем с глупостите“, каза Клинтън по време на церемония в Тирана, на която получи медал от албанския премиер Еди Рама.

Клинтън беше най-отявленият привърженик на намесата на НАТО за спиране на избиването на косовски цивилни от сръбските сили, като част от репресиите на Белград през 1998-99 г. срещу въоръжения бунт на косовските албанци, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно косовския премиер Албин Курти за разпалването на напрежението в Северно Косово заради назначаването и въвеждането на четирима кметове в сградите на общините с помощта на полицията въпреки несъгласието на местните сърби.

„Какъв важен политически въпрос би могъл да бъде разрешен по начина, по който тези четири малки града се управляват?“, попита Клинтън.
В Белград нидерландският премиер Марк Рюте посочи, че нарастващото напрежение между Белград и Прищина „създава голямо притеснение, както и нарастващото насилие“.

След като се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, той подчерта важността на това Белград и Прищина да предприемат стъпки за деескалация и нормализация на отношенията.

„Изключително важно е за широкия регион и Европа като цяло. Докато войната в Украйна бушува, е по-важно от всякога да действаме заедно“, каза Руте.

ЕС вече наложи санкции на Косово, включително спиране на голяма част от икономическата помощ, и заплаши да въведе още мерки, ако Курти не отстъпи.
Симона - Алекс Михалева/БТА