Върховният комисар на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че една от темите на срещата на върха на Европейския съвет ще бъде Косово, както и че  двете страни ще понесат последствията, ако ситуацията в Косово не се успокои, предаде Танюг.

Работим, за да избегнем напрежението и да нормализираме ситуацията. Страните членки решиха на последното заседание на Европейския съвет да предприемат мерки - икономически и политически - за да изяснят на страните, че ако не допринесат за мира, това си има своята цена“, каза Борел пред репортери преди началото днес на срещата на върха на Европейския съвет.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза днес преди началото на срещата, че е дошло време да се предприемат стъпки за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, както и да се възприеме един глобален подход за решаването на този проблем, информира сръбската държавна телевизия РТС.

„Подкрепяме и идеята да се организира конференция с някои страни членки на ЕС, за да подкрепим усилията за посредничество, заедно със САЩ, защото видяхме в последните месеци трудности и ескалация на ситуацията“, отбеляза той и допълни, че напълно подкрепя усилията на Борел.

В края на май се стигна до насилие в Северно Косово, след като етнически албанци встъпи в длъжност като кметове в косовски общини, населени предимно със сърби, след местни избори през април, на които избирателната активност беше едва 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. Около 30 войници от мироопазващата мисия на Косово КейФор, които защитаваха сградите на три общините в Северно Косово, бяха ранени при сблъсъци с протестиращи сърби. Общо 52 протестиращи бяха ранени. Основните поддръжници на Косово -  Съединените щати и Европейският съюз - призоваха косовския премиер Албин Курти да оттегли кметовете и да изтегли полицията, която осигуряваше встъпването в длъжност на кметовете, в противен случай Прищина ще се изправи пред последствия, припомня Ройтерс.

Повишено напрежение в Северно Косово след две експлозии

Към деескалация призова и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В съвместна пресконференция с Мишел той подчерта, че Белград и Прищина трябва „добросъвестно“ да се върнат към диалога под егидата на ЕС.

„НАТО, заедно с ЕС, работи върху множество въпроси, един от които е Косово. Ситуацията в Косово показва колко необходимо е сътрудничеството между НАТО и ЕС. Ние твърдо
подкрепяме усилията на ЕС във воденето на диалога“, каза Столтенберг.

Другите теми на дневния ред на срещата на върха на ЕС са удължаването на военната и финансова подкрепа за Украйна, европейската миграционна политика и убежище и отношенията с Китай. 

Междувременно канцлерът на Германия Олаф Шолц също призова към изпълнение на Охридското споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина и към деескалация в Северно Косово. Той подчерта, че Франция, Германия, Италия и САЩ са активно включени в процеса по деескалация на ситуацията.

„То (Охридското споразумение) предполага редица договори и те трябва да се изпълнят сега. От наша гледна точка е важно всички да допринесат за намаляването на напрежението, да се организират възможно най-скоро избори в сръбските общини в Косово, да има висока избирателна активност на тези избори и избраните да не бъдат само формално избрани, а активни и легитимни кметове на общини, да се изпълни частта от споразумението за Съюза на сръбските общини“, изтъкна Шолц снощи на съвместна пресконференция в Берлин с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Германският канцлер отбеляза, че според него санкциите не са правилният начин да се принудят страните към деескалация на ситуацията.
Напрежението между Сърбия и нейната бивша област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. 
Алекс Михалева/БТА