ЕС включи военното крило на Хизбула в терористичния списък
ЕС включи военното крило на Хизбула в терористичния списък / БГНЕС, архив

Страните от Европейския съюз решиха днес да включат въоръженото крило на Хизбула в черния списък на ЕС с терористични организации, съобщиха световните осведомителни агенции. Решението е обрат в досегашната политика на ЕС, продиктуван от безпокойство от действията в Европа на подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка, предаде Ройтерс.

Цитиран от Асошиейтед прес френски дипломат, пожелал да остане анонимен, заяви, че решението на днешната среща на външните министри на 28-те членки на съюза, е било взето с единодушие.

Досегашните опоненти на решението сред страните членки на ЕС са били убедени да го подкрепят благодарение на доказателствата от България за атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър. Макар доказателствата от България и Кипър да са били решаващи, няколко европейски страни са посочили като аргумент в подкрепа на решението и намесата на Хизбула в сирийския конфликт, посочва БТА.

По-рано днес британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че "голямо мнозинство" от 28-те страни членки на ЕС подкрепят плана за включване на военното крило на Хизбула в терористичния списък. Асошиейтед прес цитира и германския външен министър Гидо Вестервеле, според когото доказателствата от миналогодишната атака в Бургас, при която загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, трябва да дадат достатъчно стимул за вземане на решение.

Хизбула отрича каквото и да било участие в атентата. "Трябва да назовем имена, защото е време да се каже истината", заяви литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус, който председателстваше днешната среща. Трябва да има реакция на това, което е направено от военното крило в района и на други места, каза той.

"Добре е, че ЕС реши да назове Хизбула с истинското й име: терористична организация", каза холандският външен министър Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс. Тимерманс допълни, че замразяването на авоарите и възпрепятстването на възможностите за набиране на средства на организацията ще ограничи възможностите й за действие.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви още, че включването на военното крило на Хизбула в черния терористичен списък няма да "дестабилизира Ливан или да има сериозни неблагоприятни последици". Досега ЕС устояваше на натиска от САЩ и Израел да включи Хизбула в черния списък, изтъквайки, че това може да породи нестабилност в Ливан, където Хизбула участва в управлението, и да засили напреженията в Близкия изток.

Включването на военното крило на Хизбула в черния списък означава, че на определени членове на организацията ще бъде наложена визова забрана и че ще бъдат замразени банкови авоари на организации, свързани с Хизбула.

Прилагането на санкциите обаче ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на Хизбула и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило. Според европейски представители информацията за присъствието и за авоарите на Хизбула в Европа е оскъдна.