/ БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да завърши струващия милиарди долари проект Канал Истанбул в рамките на шест години и критикува кампанията на опозицията срещу мащабния проект, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Ние бързо ще започнем изкопаване на канала. Нашата цел е да го завършим за шест години", посочи Ердоган по време на седмична среща с парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Той добави, че на двата бряга на канала, който ще свързва Черно с Мраморно море, ще бъдат построени две нови жилищни зони с устойчиви на земетръс сгради.

Ердоган, който положи основите на първия мост от проекта по време на церемония в Истанбул през уикенда, отговори на критиките на опозицията по отношение на проекта.

Лидерите на Народнорепубликанската партия и Добра партия Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер предупредиха чуждестранните кредитори и бизнесмени, които участват в проекта, че няма да им платят, ако дойдат на власт.

С церемония започна строителството на Канал „Истанбул“

"Те са толкова неуравновесени, че сега заплашват страните, от които искаме да привлечем инвестиции, сякаш не бяха достатъчно заплахите срещу бизнесмените и банкерите (...) Те нямат идея какво е държава и как да я управляват", заяви Ердоган.

Той добави, че Канал Истанбул ще подобри сигурността на Босфора, тъй като корабният трафик през проливите е нараснал с времето.

Две жилищни зони, всяка от които за 500 000 души, ще бъдат построени на двата бряга на канала в рамките на усилията за градоустройствена трансформация с цел устойчивост при силно земетресение, заяви още турският президент.
БТА