/ Thinkstock/Getty Images
ЕК призовава да подпишем Пакта за миграцията
99858
ЕК призовава да подпишем Пакта за миграцията
  • ЕК призовава да подпишем Пакта за миграцията
Европейската комисия призова България и още пет страни от общността, които не са приели Глобалния пакт за миграцията на ООН, да подкрепят документа преди официалното му подписване на 10 декември в Маракеш. Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че не разбира причините за отказа, тъй като документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого.

Унгария, Чехия, Австрия, Словакия и Полша обявиха, че няма да подпишат документа, изразявайки опасения, че той ще насърчи допълнително масовата миграция към Европа. САЩ се разграничиха от пакта, като се оттеглиха още при преговорите по договора. Позицията на България първоначално бе в подкрепа на пакта, но по-късно управляващите заявиха, че на този етап няма да подпишем документа.

Словакия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Според Димитрис Аврамопулос отказът на шестте страни от ЕС да подпишат пакта ще разочарова африканските партньори. Затова ЕК настоява държавите да одобрят миграционния пакт на ООН в навечерието на подписването на документа, което е предвидено за 10 декември в Маракеш. В интервю за вестник „Ди Велт” Аврамопулос заявява: „Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари”. Еврокомисарят подчертава, че целта на пакта е „да се подкрепи сигурността и да се регулира миграцията“, а също така борбата с организирания трафик на хора. Все повече експерти обаче предупреждават, че пактът крие сериозни рискове.

Според Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността опитът от последните години показва, че миграцията дестабилизира както държавите, от които тръгват мигрантите, така и страните, в които те отиват, основно по-богатите европейски държав:

Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията?

„С това споразумение донякъде се ерозира принципът на суверенитета на държавите, защото защитата и охраната на границите е основно право и задължение на всяка една държава. Последствията могат да бъдат ужасни, защото на практика се дава право всеки индивидуално да решава в коя държава да живее, при това да отиде там, където ще бъде издържан от местното население. Представяте ли си какъв срив на социалните системи?! ЕС дали може да издържи едно 10-20 милиона души, които да дойдат от порядъка на един кратък период от време от 5 години“.

мигранти
ThinkStock/Getty Images

Президентът Румен Радев също предупреди за рискове в настоящите текстове на глобалния пакт за миграцията:

„Проблемът наистина е глобален и като такъв според мен пакт трябва да има, но предлаганите текстове в него не работят в никакъв случай в наш интерес, защото има клаузи, колкото и да е необвързващ, които поставят на риск и национален суверенитет, и социални системи, и вътрешен мир“.

Полша и Израел няма да подпишат пакта за миграция на ООН

Миграционният пакт на ООН, който принципно няма задължителна сила, предизвика нееднозначни реакции. Освен шестте страни от ЕС, които заявиха, че няма да го подкрепят към него не се присъединиха също САЩ, Австралия и Израел.