/ БГНЕС
Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията
99670
Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията
  • Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията
Все още не ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията. След като в понеделник след Коалиционен съвет председателят на Парламентарна група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че правителството няма да подкрепи пакта, днес на съвместно заседание на Външната, Вътрешната и Социалната комисии в парламента стана ясно, че управляващите не са се отказали да подпишат документа и все още обмислят решението си.
 
На 10 и 11 декември пактът предстои да бъде гласуван на междуправителствена конференция в Мароко. С аргумента, че е несъвместим със суверенитета на страните им, до момента от пакта официално се отказаха САЩ, Унгария и Австрия. Подобни действия обсъждат и други страни. Позицията на България за момента остава неясна.

Цветанов: България няма да се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН
 
Българското правителство няма да подкрепи и да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН, заяви в понеделник председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след Коалиционен съвет на управляващата коалиция: "Днес на коалиционен съвет решихме, парламентарните групи ,учасйвтайки в този дебат и позицията, която ще има българското правителство, е да не се присъединим към Глобалния пакт на ООН за миграцията".

комисии Миграция
БГНЕС

На днешното заседание на трите парламентарни комисии, имащи отношение към темата, външният министър Екатерина Захариева опита да обясни на депутатите, че пактът ще е от полза за България: "Цялото наименование на самия пакт е Глобален пакт за безопасна, регламентирана и законна миграция. Основната цел на този пакт е наистина да се противодейства на незаконната такава и да се въведат общи ангажименти и правила, незадължителни и не правно обвързващи за държавите членки. Унгария и Австрия са обявили, че няма да се присъединят към него. Факт е, че България е външна граница на ЕС, към който се стремят мигранти от различни страни. Общо взето, всички външни граници са заявили важното намерение да се присъединят. Надявам се, и това е мнението на всички експерти, които ние събирахме с тримата министри, след като започнаха дебатите и мненията в обществото, че в по-голямата си част от мерките, този пакт ще бъде от полза за България, отколкото би имало негативи от неговото участие".

България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН
 
Със или без България на 10 декември в Мароко този пакт ще бъде приет, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова: "Правни аргументи за неподкрепа няма. Има политическо несъгласие, сигурно това ще бъде и причината България да не подкрепи този пакт. Няма също и необходимост и не бива да се прави паралел с Истанбулската конвенция, защото този пакт е правно необвързващ, а Истанбулската конвенция не е такава. Смятам, че имаме достатъчно основания българското правителство да вземе своето решение. Затова ние имаме мнозинство, за да кажем всъщност какво бихме решили да правим".

комисии Миграция
БГНЕС

На запитване на Дарик каква е позицията на България и страната ни ще подпише ли Глобалния пакт за миграцията на ООН, от Външно министерство на 22 октомври отговориха, че България подкрепя окончателния вариант на проекта, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни.
 
Чехия обяви, че няма да се присъедини към миграционния пакт на ООН. Тази сутрин чешкото правителство е гласувало да не подписва споразумението, заяви правителствен източник. Пактът не прави достатъчно разграничение между легална и нелегална миграция, заявиха по-рано представители на властите в Прага.