Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Министърът на външните работи Екатерина Захариева / БГНЕС
Днес бе открито посолството на Словения в столицата
България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН
99401
България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН
  • България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН
България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември на междуправителствена конференция в Мароко. САЩ и Унгария напуснаха пакта, а Полша заяви, че ще се оттегли. Според тези страни миграцията ще бъде насърчена до такава степен, че ще се превърне в заплаха за света. Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви днес след среща с първия дипломат на Словения Миро Церар, че пактът ще даде световен тласък на справянето с незаконната миграция.
 
В началото на юли тази година приключи финалният кръг междуправителствени преговори по Глобалния пакт за миграция. Предвид факта, че е консенсусен документ, продукт на компромис, пактът не би могъл да удовлетвори в пълна степен интересите на всички 193 държави членки на ООН. Същевременно финалният текст отразява основните позиции на всички държави членки на ЕС, без Унгария, която на 18 юли напусна процеса по приемане на пакта. Това заявиха от Външно министерство в отговор на запитване на Дарик. От там допълват, че България подкрепя окончателния вариант на проекта, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни: по-ясното разграничение между легални и нелегални мигранти, възможността за търсене на отговорност (включително наказателна) при нелегално преминаване на границата, препотвърждаване на суверенното право на държавите сами да определят кого да допускат на своя територия, отбелязването на негативния ефект от нелегалната миграция.

Какво важно си казаха президентът Радев и външният министър на Словения?

На 25 октомври бе открито посолството на Словения в столицата
БГНЕС

Глобалният пакт за сигурна, редовна и законна миграция няма юридически обвързващ характер. Той не е международно-правен инструмент, съответно държавите членки на ЕС и ООН не следва да поемат ангажимент за ратификация, уточняват още от Външно министерство. Темата за миграцията бе акцент в разговорите и на днешната среща на външните министри на България и Словения – Екатерина Захариева и Миро Церар.
 
След срещата Екатерина Захариева коментира Пакта за миграцията, чието подписване предстои: "През декември предстои много важно събитие към ООН, като се очаква да се подпише международният Пакт за миграция, което се надяваме да даде световен тласък на справянето с незаконната миграция".
 
Откриват посолство на Словения в София

На 25 октомври бе открито посолството на Словения в столицата
БГНЕС

Това, че има намаляване на нелегалната миграция не означава, че рискът е отминал, посочи още Захариева: "Европа е най-големият донор на помощ за развитие. Тя трябва да бъде насочена към държавите, които имат нужда, и фокусиране върху създаване на бъдеще за хората там. Също трябва честно да говорим за семейно планиране в тези държави. Защото по прогноза на Световната банка до 2050 г. Африканският континент ще удвои населението си. Така че, нашата нова политика на страните извън Африка трябва да бъде политика на партньорство, подпомагане на правителствата там да създадат благоприятна политика за семейно планиране".
 
Външният министър на Словения Миро Церар каза, че трябва да се имат предвид възможностите и капацитета на страните, които приемат мигрантите. Ако дойдат прекалено много хора, те ще усложнят живота и на местното население. Освен хуманно отношение и солидарност, трябва да се спазват и правила. Трябва да се контролират външните граници на ЕС и нелегалните мигранти да се спират.