/ Guliver/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) препоръча днес на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия да отменят проверките по границите в следващите шест месеца.
 
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос уточни, че днес ЕК дава последни шест месеца за предприетите извънредни проверки покрай терора в Европа. За сметка на отпадането на граничните проверки се препоръчват повече полицейски проверки във вътрешността на ЕС.
 
ЕС засили паспортния контрол по границите на Шенген

Препоръчваме всички държави от ЕС да използват възможностите на полицията по-широко, за да запазят сигурността. Държавите трябва да предприемат повече проверки по пътищата, да използват технологиите за контрол на движението - например със сканирането на регистрационните табели на автомобилите, заяви Аврамопулос.
 
Призоваваме държавите да изпълнят тази задача в рамките на следващите шест месеца. Необходими са допълнителни усилия за охрана на външните граници на ЕС, коментира еврокомисарят.
 
Общата обстановка в ЕС се успокоява, отчита ЕК. Комисията пояснява, че засилените полицейски проверки са наложени от все още големия брой мигранти, пристигнали в Гърция.
БТА