/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън не е нарушил парламентарния кодекс за поведение, когато е бил на ваканция на Карибите, подарена му от бизнесмен, след победата на консерваторите на парламентарните избори в края на 2019 г., предадоха световните агенции.

Декларацията за конфликт на интереси, която е представил Джонсън, е точна и пълна и няма никакво нарушение на правилата, съобщи в четвъртък комисия в долната камара на британския парламент, която е компетентна по този род въпроси. Комисията обаче изразява съжаление, че неформалните уговорки за финансирането на тази ваканция не са били съобщени незабавно нито от Борис Джонсън, нито от бизнесмена Дейвид Рос, който е и донор на Консервативната партия.

След скандал: Британският министър на здравеопазването подаде оставка (ВИДЕО)

Джонсън и половинката му Кари Саймъндс прекараха периода в края на 2019 г. на частния остров Мустик на карибския архипелаг Гренадин.

В официалната си декларация за конфликт на интереси премиерът беше посочил, че тази почивка на стойност 15 000 британски лири (17 500 евро) е била платена от бизнесмена Дейвид Рос, основател на бившата компания за мобилни комуникации Карфон Уархауз. Но Рос породи объркване, когато първоначално отрече това да е така. После обаче той промени позицията си и потвърди, че е подарил ваканцията на премиера.

Борис Джонсън се ожени на тайна церемония (ВИДЕО)

През май стана ясно, че парламентарна комисия разследва премиерската почивка. Това разкритие дойде в момент, в който правителството се оказа замесено в няколко случая, които поставиха акцент върху много тесните връзки между властта и частните интереси.
БТА