Северна Корея отчете за пети пореден ден над 200 000 нови пациенти с треска, след като наскоро за пръв път призна за случаи на коронавирус на своя територия - повече от две години след началото на пандемията, предаде Ройтерс, цитирайки южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Тя на свой ред се позова на севернокорейската държавна телевизия.

За последното денонощие в Северна Корея са регистрирани най-малко 219 030 души със симптоми на треска и с това общият брой на тези случаи става 2 460 640.

Починал е още един човек и смъртните случаи вече са 66.

Северна Корея съобщи за първи починал от COVID-19

Не е ясно колко от хората със симптоми на треска са с положителен тест за коронавирус. Освен това съобщените данни не може да бъдат проверени, отбелязва Ройтерс.

Ковид вълната, за която Северна Корея призна миналата седмица, предизвика опасения заради липсата на ваксини, лошото състояние на здравната система и евентуалния недостиг на храна в затворената комунистическа страна, която отказва помощ отвън.

При положение че Северна Корея на практика не проведе ваксинационна кампания, а възможностите за тестване са ограничени, ежедневно съобщаваните данни от държавните медии може да са занижени, което прави трудно да се оценят размерите на ковид вълната, смятат експерти.

Паника в Северна Корея заради COVID-19, заразата се разпространява бързо

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека предупреди за опасност от "ужасни последици" за 25-милионното население на КНДР. Безконтролното разпространение на коронавируса може да доведе до появата на нови, по-смъртоносни негови варианти, изрази от своя страна опасения Световната здравна организация.

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун междувременно обяви напредък в борбата срещу разпространението на заразата, предаде АП, като се позова на официалната информационна агенция КЦТА.

Северна Корея започва да поставя епидемията под контрол, увери днес Ким на заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия. Той призова за "засилена бдителност", за да бъде затвърдена "положителната тенденция".

В същото време Ким изглежда намекна за смекчаване на ограничителните мерки по места, в зависимост от ситуацията на терен, за да не бъде навредено на икономиката. Икономическите цели трябва да бъдат изпълнени, подчерта той.

Северна Корея е в тежко икономическо положение и ситуацията се влоши още повече след избухването на пандемията.
БГНЕС