Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БТА
Днес Доналд Тръмп ще стъпи в нюйоркски съд и ще стане първият бивш президент на САЩ, който ще бъде изправен пред съда по наказателно дело.

Той е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс, бивша порно звезда малко преди изборите през 2016 г.

77-годишният г-н Тръмп е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен, но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен.

Той не се признава за виновен.

Историческият съдебен процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на президентската му кампания и в крайна сметка може да доведе до това предполагаемият републикански кандидат да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.

"Това е безпрецедентен случай", казва Алекс Кийсар, професор по история и публична политика в училището "Кенеди" към Харвардския университет. "Не е имало нищо сравнимо с него".

Процесът, който ще започне с подбор на съдебни заседатели на 15 април, се очаква да продължи от шест до осем седмици и ще се съсредоточи около възстановяването на разходите, които Тръмп е направил към бившия си довереник Майкъл Коен.

57-годишният Коен твърди, че му е било наредено да плати на г-жа Даниълс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание за предполагаемата афера с Тръмп, нещо, което прокурорите определиха като опит за "незаконно влияние" върху изборите през 2016 г.

Плащанията на "пари срещу мълчание" не са незаконни. Но окръжната прокуратура в Манхатън твърди, че Тръмп е извършил престъпление, като неправомерно е отчел възстановяването на сумата на Коен като правни разходи.

Общо той е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация. За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен или невинен по конкретно обвинение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС