Ваксината на Pfizer/Biontech създава успешна преграда срещу британския щам на коронавируса, установиха изследователи
Ваксината на Pfizer/Biontech създава успешна преграда срещу британския щам на коронавируса, установиха изследователи / Gulliver/Getty Images
Испанско изследване, ръководено от IrsiCaixa и публикувано в bioRxiv, показва, че хората, които са прекарали инфекцията Sars-CoV-2 и тези, които са получили две дози от ваксината, разработена от Pfizer и BioNtech, генерират антитела със способността да блокират както оригиналния коронавирус, така и британския му вариант.

За да стигнат до това заключение, изследователите са оценили защитната способност на антителата на 53 души, които са преминали инфекцията, и на 32 души, които са получили и двете дози от Pfizer/BioNTech. Използвани са вируси, произведени в лабораторията, от които някои са запазили оригиналния вирус, а други са включили мутации, представляващи интерес, в случая британския.

Антителата се усъвършенстват в организма

Резултатите показват, че заразените хора блокират „много добре и много сходно“ както оригиналния, така и британския вариант. Освен това е забелязано, че антителата се рафинират в тялото и подобряват способността си да блокират нови варианти. 
„Хората, които са преминали инфекцията по време на първата вълна и следователно са били заразени с оригиналния вариант на вируса, имат по-добра способност да блокират варианта, описан в Англия шест месеца след заразяването, отколкото в началото“, обясни този понеделник IrsiCaixa в съобщение за изследването.


Изследователят Бенхамен Трините обясни, че естествената инфекция, в сравнение с ваксината, генерира по-качествен имунитет срещу Sars-CoV-2, защото излага различните протеини на вируса на имунната система по-продължително във времето, "и , освен това, може да се окаже, че части от вируса остават в тялото, които с течение на времето усъвършенстват антителата”.

За разлика от тях, антителата на хората, които са получили две дози от ваксината и преди това не са преминали инфекцията, са два пъти по-малко ефективни за блокиране на британския вариант от оригинала, въпреки че са "достатъчно способни“, за да предотвратят инфекцията и от двата варианта. От своя страна хората, които вече са преминали инфекцията и са получили ваксината, имат антитела, които „много ефективно“ неутрализират и двата варианта и дори действат по-добре срещу британския.

Формиране на нови варианти

Всеки път, когато се размножава, вирусът създава идентично копие на своя геном и често по време на този процес прави грешки и въвежда произволни мутации в собствения си генетичен материал, което води до нови варианти. Мутациите могат да бъдат в различни области на генома и следователно засягат множество части на вируса, включително протеина на шипа. Който, когато е модифициран, може да попречи на антителата да се свържат и така да попречат на имунната система да спре инфекцията.

В този смисъл Хулиа Бланко, главният изследовател в IrsiCaixa и института Germans Trias i Pujol (IGTP), уверява, че по това време на пандемията е необходимо да се разбере дали антителата „могат да предпазват от нови варианти и колко дълго трае тази защита”.

Превод и редакция: DarikNews