/ БТА
Най-малко деветима пакистански войници бяха убити днес в Югозападен Пакистан на фона на нарастване на ожесточените атаки в страната, предадоха световните агенции.

Поне 9 войници от паравоенните Сили на Белуджистан бяха убити при експлозията, каза Иджяз Ахмад – говорител на местната полиция.

Войниците пътували с автобус в района Качхи на провинция Белуджистан, когато превозното средство се взривило, каза говорителят. Причината за експлозията не е известна.
Други 16 войници са били ранени, а броят на загиналите може да нарасне.

Никоя организация не е поела до момента отговорност за нападението.

Четирима убити при взрив на пазар в Пакистан

След като през ноември продължилите месеци мирни преговори между Исламабад и укриващите се в Афганистан талибански бойци се провалиха, насилието в Пакистан се увеличи. 

Преговорите се провеждаха с посредничеството на мрежата Хакани на афганистанските талибани.
 


Белуджистан е най-голямата провинция на Пакистан и граничи с Афганистан и Иран. Тя редовно е обект на нападения на ислямистки бойци, религиозни групи и националистически сепаратисти.

Голяма част от насилието е разглеждана като реакция на бунтовниците на инвестиционните планове на Пекин в региона за свързване на китайския Синцзян-уйгурски автономен район с Арабско море чрез шосейна и железопътна мрежа в Белуджистан.
Петя Гергова/БТА