/ Gettyimages
Легендарният баскетболист Денис Родман обяви, че планира да помогне на олимпийската шампионка Бритни Грийнър, която неотдавна беше осъдена за контрабанда на наркотици в Руската федерация.

Русия осъди US звездата Бритни Грайнър на 9 години затвор заради канабис

Родман каза, че ще отиде в Русия и ще иска нейното освобождаване, съобщи NBC News.

„Получих разрешение да отида в страната, за да помогна на това момиче. Ще се опитам да замина още следващата седмица“, подчерта ексцентричният спортист.

В началото на август руски съд осъди 31-годишната Грайнър на 9 години затвор, след като през февруари тя бе арестувана на летище в Москва за притежание на канабисово масло и вейп пълнители.

Грайнър се призна за виновна за притежанието на субстанциите, но обяви, че не е планирала да ги използва на руска територия, поради което адвокатите ѝ поискаха по-лека присъда. Предстои да бъде определена дата за разглеждане на обжалването.

САЩ и Русия са готови на размяна на затворници след присъдата на баскетболистката Грайнър

В последните седмици американските власти се опитват да организират размяна с Русия за освобождаването на Грайнър и морския пехотинец Пол Уилан, който излежава 16-годишна присъда за шпионаж. В същото време от Москва искат освобождаването на известния оръжеен трафикант Виктор Бут. До момента обаче двете страни не могат да постигнат сделка.

Бритни Грайнър е считана за най-добрата съвременна баскетболистка в света и една от най-добрите в историята на спорта.