/ iStock/Getty Images
Косово обяви ден на траур след неотдавнашните убийства на две жени, предаде АФП.

Националният флаг се развя на половин мачта, а министрите обсъдиха как да защитят по-добре своите граждани.

От сутринта телевизионните канали излъчваха класическа музика, а всички публични церемонии бяха отложени за един ден, след като президентът Вьоса Османи обяви официален траур.

Решението на Османи от 16 април беше обявено след новината, че същия ден в Пея е била убита жена - второто подобно убийство за пет дни в Косово.

Само предишната вечер няколкостотин души протестираха пред Министерството на правосъдието с призив за по-строги мерки срещу насилието, основано на пола, след първото убийство.

Османи се срещна с министрите на правосъдието и на вътрешните работи, както и с началника на полицията, за да обсъдят "тревожната тенденция на убийства на жени", се казва в изявление на канцеларията на президента.

Те са разгледали "спешната необходимост от укрепване на всички механизми в рамките на институциите за сигурност и съдебната система за защита на живота на гражданите.

Две убийства на жени за по-малко от седмица разтърсиха Косово

"На срещата беше обсъдена и необходимостта от по-високи наказания и необходимите промени в Наказателния кодекс на Косово", се допълва в изявлението.

В изказване след срещата министърът на правосъдието Албулена Хакшиу заяви за неотдавнашните убийства: "Тези варварски постъпки и чудовищни действия унищожават не само живота на жертвите, но и живота на техните семейства и обществото."

В отделни изявления прокурорите и полицията заявиха, че съпрузите на двете жертви се разследват като заподозрени за убийствата и са задържани.

При първото убийство прокурорите заявиха, че жената е била застреляна от съпруга си в град Феризай на 12 април.

От 2010 г. насам в страната с население от едва 1,8 млн. души са регистрирани 55 случая на убийство на жени.
Миналата година полицията е регистрирала повече от 1100 случая на насилие, основано на пола, но според правозащитни групи те са много повече.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС