Членове на ЕП приветстваха резултатите от Европейския съвет
Членове на ЕП приветстваха резултатите от Европейския съвет / netinfo

На извънредно пленарно заседание в Брюксел членовете на Европейския парламент обсъдиха с председателя на Европейския съвет Ангела Меркел резултатите от срещата на върха, която се състоя в Брюксел на 21 и 22 юни в Брюксел. Мнозинството от евродепутатите поздравиха германския канцлер за постигнатото по време на Съвета и последните шест месеца, предаде българската пресслужба на ЕП.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи постигнато споразумение за изработване на нов европейски договор като успех за Европа и за Европейския парламент, който винаги е подкрепял същността на Конституцията. Постигнат беше голям напредък, който ще позволи на съюза да работи, каза Меркел и посочи основните институционални реформи, които бяха договорени, като например разширяването на областите за гласуване с квалифицирано мнозинство, системата за гласуване, основана на двойно мнозинство, която ще влезе в сила на 1 ноември 2014 г., споразумението за съгласувана външна политика и създаването на поста Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи. Относно позицията на Великобритания за Хартата за основните права, която ще има юридически обвързващ характер за всички без британците, германският канцлер заяви, че Великобритания има собствена правна традиция и това трябва да се зачита. Според Меркел относно енергийната политика и климатичните промени по време на преговорите е постигнато повече от Конституционния договор.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу нарече резултатите от Европейския съвет отлични, изтъкна по-специално напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи, новите възможности за справяне с предизвикателствата в областта на енергийната политика и климатичните изменения, както и съгласуваните действия в областта на външната политика. Също така той каза, че новият договор ще доведе до по-голяма отчетност и демократична легитимност на Съюза. По-голяма част от европейското законодателство ще се приема съвместно от Европейския парламент и Съвета. Също така националните парламенти ще имат по-голямо участие в работата на ЕС. Друго постижение е, че Хартата за основните права ще има юридически обвързващ характер.

В заключение Барозу каза, че предстоят два ключови етапа: финализиране на договора и ратификацията му от всички държави членки.

Председателят на ЕНП - ЕД Жозеф Дол каза, че моторът на Европа беше задвижен и това се дължи на Ангела Меркел. Дол изрази съжаление от премахването на символите в Договора като например титлата външен министър, но каза, че в крайна сметка политиката е изкуство на компромиси.

Председателят на социалистите Мартин Шулц каза, че германското председателство е голям успех и похвали компетентността и твърдостта на Меркел. Той благодари и на премиерите на Италия и Люксембург за приноса им за успеха на преговорите от края на миналата седмица. Според Шулц кризата в Европа не е криза на институциите, а на националните правителства.

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън похвали Меркел за споразумението, което постигна. Той добави, че споразумението имаше своята цена заради отстъплението от идеалите, а именно загубата на символите на съюза. Председателят на либералите се противопостави на решението Хартата за основните права да не е с юридически обвързващ характер за британските граждани.

Кристиана Мускардини от групата на Съюза на Европа на нациите припомни някои недостатъци на споразумението като например намаления състав на Комисията и липсата на символи. Тя отчете като положително увеличените правомощия на ЕП. Тя също оцени заслугата на германското председателство за положителния изход.

Председателят на Зелените Даниел Кон-Бендит също похвали резултата и каза, че германското председателството успя да тласне Европа напред. Обаче според него гражданите бяха от една страна успокоени, но същевременно изключени от процеса. Той подчерта, че всяка държава членка трябва да се присъедини към хартата за основните права и всеки британски гражданин трябва има същите права като всички други. В заключение той каза, че неговата политическа група призова за харта, валидна за всички и затова ще организират кампания под мотото "Ние желаем да ни се върнат правата".

Филип Клейс от "Идентичност, традиция и суверенитет" каза, че не се присъединява към хвалбите на колегите си. Според него договорът за реформа е само външно променена версия на конституцията и не гарантира повече прозрачност. Той заяви, че не се прави нищо да се преодолее дефицитът на демокрация, ролята на националните парламенти не е чак толкова значителна, а малките държави ще загубят от тежестта си. Триумфът ще е доста ефимерен", каза Клейс.