Чилийците гласуват на втори тур за президент
Чилийците гласуват на втори тур за президент / cнимка: Reuters

В Чили днес се произвежда втори тур на президентските избори, предаде АФП. Един срещу друг се изправят двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур на 13 декември - кандидатът на десницата Себастиан Пинера и бившият президент на Чили Едуардо Фрей.

На първия тур разликата между двамата беше от 14%. Тогава Пинера спечели 44% от гласовете на избирателите, а Фрей - 30%, припомня БТА.

Допреди няколко дни социологическите проучвания показваха, че преднината на Пинера пред Фрей е от 5-6%. Тази седмица ново допитване показа, че тази преднина се е стопила. Според новите данни Пинера се ползва с доверието на 50,9% от чилийските избиратели, а Фрей с това на 49,1%, така че изходът от вота днес остава отворен.

Пинера е на 60 години и в родината си е по-известен като чилийския Берлускони. Той е енергичен почитател на екстремните спортове, един от най-богатите хора в Чили, собственик на частна телевизия, акционер в авиокомпанията ЛАН, както и в множество дружества, развиващи дейност в минодобивната промишленост, недвижимите имоти и здравните услуги.

Ако Пинера спечели днес, за първи път 20 години след падането на диктатурата на Аугусто Пиночет в Чили отново на власт ще дойде десницата. Вотът трябва да даде отговор на въпроса дали Чили е обърнала страницата от историята си, свързана с диктатурата или не. Засега индикация за това е фактът, че емблематични интелектуалци от чилийската левица заявиха подкрепата си за Пинера.

Конкурентът на Пинера - бившият президент Едуардо Фрей, управлявал Чили от 1994 до 2000 г., по-рано тази седмица получи подкрепата на останалия на трето място в президентската надпревара Марко Енрикес-Оминами. Оминами призова привържениците си да подкрепят 67-годишния Фрей. Оминами е син на активист от крайната левица, убит по време на диктатурата. Според него Пинера е подкрепян от десницата, която е съучастник в убийството на баща му.

Досегашната президентка на Чили Мишел Бачелет, която се ползва с доверието на 80 процента от сънародниците си, според конституцията няма право на два последователни мандата.