Четат обвиненията срещу атентаторите от 11 септември
Четат обвиненията срещу атентаторите от 11 септември / снимка: Reuters

Четенето на обвиненията срещу петимата затворници в Гуантанамо, съдени за терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, не започна гладко - те свалиха слушалките си и отказаха на слушат превода на съдийските въпроси, предаде Ройтерс.

Основният обвиняем Халед Шейх Мохамед, признат за "мозък" на атентатите, отказа да отговаря на въпросите на съдията, когато бе попитан дали е доволен от американските си военни и граждански адвокати.

"Според мен г-н Мохамед ще откаже да се обърне към съда. Считам, че той е дълбоко обезпокоен за справедливостта на делото", заяви гражданският му адвокат Дейвид Невин.

Мохамед изглеждаше изтощен и мършавата му брада имаше червеникав оттенък. Носеше бял тюрбан и бяла туника.

Обвиняемият Рамзи бен аш Шаиба коленичи на пода в съдебната зала и се помоли. Яките охранители в камуфлажни униформи го наблюдаваха внимателно, но без да се намесват.

Обвиняемият Уалид бен Аташ бе здраво завързан на усмирителен стол след отказа му да се яви доброволно в съда. Съдията нареди да бъде развързан, след като Аташ обеща да се държи прилично в съдебната зала.

Когато ответниците отказаха да сложат слушалките, за да слушат превода на съдийските въпроси на арабски, съдията прекъсна за кратко изслушването и след това го поднови с устен преводач в залата.

По-рано Пентагонът, цитиран от ДПА, съобщи, че обвиненията срещу петимата включват тероризъм, отвличане на самолети, заговор, убийство, нападение срещу цивилни, преднамерено причиняване на тежки телесни повреди и разрушаване на недвижим имот. Прокурорите ще искат смъртна присъда.

Процесът по четене на обвиненията и запознаване на подсъдимите с правата им се следи чрез видео връзка на живо във Форт Мийд, щата Мериленд, където присъстват близки на жертвите на атентатите.

Обвиняемите се явиха пред съда в Гуантанамо първо през юни 2008 година, но процедурата бе прекъсната заради промяна в подхода при водене на делото, припомня ДПА.

Самоубийствените атентати от 2001 година, при които пътнически самолети бяха използвани като снаряди, отнеха живота на близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Съдебният процес едва ли ще започне по същество преди идната година. /БТА/