турският външен министър Мевлют Чавушоглу
турският външен министър Мевлют Чавушоглу / БГНЕС
Новата стратегическа концепция на НАТО трябва да включва решителни стъпки за борба с всички прояви на тероризъм, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция след разговорите със своите колеги от Полша и Румъния.

На предстоящата среща на върха на НАТО ще бъдат взети важни решения, допълни още той.

Чавушоглу заяви, че Анкара очаква отговор от Швеция и Финландия след консултациите по въпроса за членството на двете държави в НАТО.

На 25 май в Анкара се проведоха почти 5-часови преговори между представители на Турция и на Швеция и Финландия по въпроса за членството на скандинавските страни в алианса.

Швеция и Финландия подадоха официално молба за присъединяване към НАТО на 18 май, като решението за тази стъпка беше подтикнато от войната на Русия в Украйна. Турция - дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури, критикувайки балтийските държави, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

По време на срещата Анкара даде ясно да се разбере, че кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО не може да напредне, ако опасенията на Турция за сигурността не бъдат предотвратени с "конкретни стъпки" в определен срок.
БГНЕС