Чавес получи законодателна инициатива със закон
Чавес получи законодателна инициатива със закон / снимка: Reuters, архив

Венецуелски депутати ще гласуват по-късно тази седмица закон, който дава на президента Уго Чавес временни законодателни правомощия, които той поиска, за да се справи с природна катастрофа, но които според опонентите му единствено ще го направят по-силен.

Мярката, чието приемане в четвъртък е гарантирано благодарение на мнозинството на управляващата партия в еднокамарното Народно събрание ще трае една година и бе поискана, за да се помогне на повече от 130 000 жертви на наводнения в страната. Законът постановява, че президентът ще има право на законодателна инициатива по други въпроси, като финанси, жилища и инфраструктура, сигурност, отбрана, международно сътрудничество, градско и жилищно планиране и териториална организация, отбелязва БГНЕС.

Най-тежките дъждове от 40 години насам през последните няколко седмици предизвикаха наводнения и свлачища, като отнеха живота на най-малко 38 души и оставиха хиляди бездомни в северната част на страната. Пред сградата на парламента опозиционни организации демонстрираха срещу закона, настоявайки за отхвърлянето му и заявявайки, че той единствено ще концентрира повече власт в ръцете на Чавес.