/ Thinkstock/Getty Images
Повечето океани на нашата планета реагират на глобалното затопляне, но ново изследване навежда на мисълта, че "джобове" вода в океанските дълбини, където в миналото е имало охлаждане, продължават да оказват своето въздействие, съобщи ЮПИ.
 
Нови доказателства за глобалното затопляне

Учени от океанографския институт "Удс хоул" и Харвардския университет установиха, че водата в дълбините на Тихия океан все още реагира на т.нар. малък ледников период през 16 в. "Климатът непрестанно се променя", заяви експертът по земни и планетарни науки Питър Хайбърс от Харвард.
 
Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

"Известни са някои регионални образци за затопляне и охлаждане, като малкия ледников период и средновековния топъл период. Целта ни бе да създадем модел, който разкрива как вътрешността на океана реагира на климатични промени на повърхността му", споделя той.

Моделът показа, че древното охлаждане вероятно продължава да оказва въздействието си в изолирани части на океанските дълбини. Учените сравнили резултатите от симулацията си с измервания на температурата на океанската вода, направени от изследователски експедиции през 70-те години на 19 в. и 90-те години на 20 в.
 
НАСА изпраща лазер в космоса, който да измерва топенето на ледовете на Земята

И макар между едните и другите експедиции да е минал повече от век, било констатирано, че слоеве на океанската повърхност са се затоплили, докато слоеве на около 1,2 мили под нея са се охладили.
 
Учените смятат, че океаните поглъщат с 30% по-малко топлина, отколкото се предполагаше досега. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".
БТА