Липсващото глобално затопляне може би се крие в океаните
Липсващото глобално затопляне може би се крие в океаните / снимка: Reuters, архив

Мистерията за липсващата топлина на Земята е разрешена: тя може би се спотайва дълбоко в океаните, временно маскирайки ефектите на затоплянето на климата от емисиите парникови газове, съобщават изследователи, цитирани от Ройтерс.

Учени по климата дълго време се питаха къде отива така наречената липсваща горещина, особено през последното десетилетие, когато емисиите парникови газове продължиха да се увеличават, но температурите на въздуха в света не нараснаха по съответен начин.

Натрупването на енергия и топлина в системата на Земята е важното да се проследява поради значението му за сегашното време и за бъдещите климатични условия. Температурите бяха все още високи - десетилетието между 2000-2010 бе най-горещото на планетата за повече от столетие - но най-високи показания за глобална температура бяха отчетени през 1998, предава БГНЕС. Температурите на земното кълбо би следвало да са се повишили повече от това, смятат учени от Националния център за атмосферни изследвания.

Те са отчели нарастване на емисиите парникови газове през десетилетието и спътници показват, че има растяща разлика между идващата слънчева светлина и излъчваната обратно радиация. Известно количество топлина пристига на Земята, но не я напуска, и все пак температурите не се покачват съгласно прогнозите.

Компютърни симулации водят до предположението, че повечето от тази топлина се натрупва в слоеве на океаните.