Бунтовниците в ДР Конго искат да преговарят с президента
Бунтовниците в ДР Конго искат да преговарят с президента / снимка: Reuters

Бунтовниците в Източно Конго отхвърлиха призивите да се изтеглят от град Гома и заплашиха да продължат настъплението, докато конгоанският президент Жозеф Кабила не склони на мирни преговори, предаде Ройтерс.

Бунтовниците от "Движение 23 март" ("М23"), за което мнозина смятат, че се подкрепя от Руанда, заявиха, след като превзеха административния център Гома, че ще освободят цяло Конго. "Ще останем в Гома, очаквайки преговори", каза за Ройтерс епископ Жан-Мари Рунига, който оглавява политическото крило на "М23". "Те ще ни нападнат и ние ще се защитим и ще продължим да настъпваме".

Рунига заяви, че не смята, че предложението на Кабила да разгледа оплакванията им е сериозно. "Не съм уверен, защото вече чаках три месеца в Кампала за преговори", каза той.

Външни министри на страни от региона наредиха бунтовниците да напуснат Гома и да спрат настъплението си в този район, в който се добиват злато, калай и руда, от която се добива използваният в електрониката тантал, предава БТА. Рунига заяви, че Уганда и Руанда нямат власт да нареждат на бунтовниците да се оттеглят.

"М23" иска да гарантира сигурността на цивилните и завръщането на хуманитарните организации, които избягаха от Гома по време на превземането му, допълни той.