Британското разузнаване: „Ал Кайда готви удар в Западна Европа
Британското разузнаване: „Ал Кайда готви удар в Западна Европа / снимка: Guliver/Getty Images

Британското разузнаване предупреди, че „Ал Кайда" готви зрелищен удар в Западна Европа. Международните спецслужби се опасяват, че братята Куаши представляват нова вълна от терористи, съобщава Нова телевизия.

Френското разузнаване е следило двамата братя - 34-годишният Шериф и 32-годишният Саид Куаши от десетилетие. Те са френски граждани. Родени са в Париж, а родителите им са от Алжир. И двамата изглежда имат връзки с ислямистки екстремисти.

Американските служби имат информация, че големият брат - Шериф, е пътувал до Сирия миналата година, където вероятно е получил военно обучение от „Ислямска държава". Шериф е бил арестуван няколко пъти във Франция - по обвинения, свързани с тероризъм.

През 2008 година той е осъден на три години затвор заради арест през 2005, когато се готвел да лети до Сирия и след това Ирак, за да се присъедини към Ал Кайда там. През 2010 е арестуван отново за участие в опит за бягство на алжирски терорист, но не е бил обвинен. За този план обаче е осъден Амеди Колибали - третият терорист, застрелян от спецчастите вчера в заложническата криза в еврейския супермаркет в Париж.

Шериф Куаши и Амеди Колибали са приятели именно от тогава. По-малкият брат Саид е пътувал до Йемен поне три пъти, последно през 2011 година. Именно там той получава обучение от „Ал Кайда". Той се научава как да използва различни оръжия, както и как да прави бомби.

Американското разузнаване смята, че именно в Йемен Саид се е срещнал с Анур Ал-Алуаки - роденият в Америка и най-значим западен гражданин в редиците на „Ал Кайда". Саид е казал, че иска да отмъсти за смъртта на Ал-Алуаки, който беше убит през септември 2011-а от американски дрон. Шериф потвърди тази информация в директно обаждане до френски телевизионен канал.

„Ние сме защитници на пророка Мохамед. Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от „Ал Кайда" в Йемен. За пътуването ми плати имам Анул Ал-Ауалки малко преди да бъде убит, разказа Шериф. Амеди Кулибали признава, че има инструкции от халифата и се свързва без колебание с „Ислямска държава".

Източник: Novanews.bg