/ Gulliver/Getty Images, архив
Британските депутати ще променят 700-годишна история на страната си, когато започнат да задават въпроси на министрите в деня за парламентарен контрол чрез видеовръзка - безпрецедентна практика на "хибриден парламенарен живот", наложена от епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Великобритания навлиза в петата си седмица на национална карантина със затворени магазини, заведения и ателиета за услуги и с нареждане към гражданите да си стоят вкъщи. А парламентът поднови работа вчера след великденската ваканция и днес ще задава въпроси на Доминик Рааб, заместващ премиера Борис Джонсън, който се възстановява от COVID-19.

Британската опозиция иска разследване как кабинетът на Джонсън е реагирал на кризата

На максимум 50 депутати ще бъде разрешено да влязат в пленарната зала за дебатите, а други 120 ще могат да се присъединят с видеоконферентна връзка, предавана на телевизионни екрани, монтирани върху стените на залата от 18 век с дървена ламперия.

"Нека да не го урочасаме и всичко да тръгне наред днес.Това е символично, нали? 700 години работа по един начин, и изведнъж променяме с нещо ново", каза пред телевизия "Скай нюз" председателят на камарата Линдзи Хойл, който ще ръководи дебатите вътре в залата ".
 


Рааб ще трябва да отговори на до 50 въпроса от депутатите в рамките на 45 минути. След като свърши, здравният министър Мат Ханкок ще направи изявление за правителствения отговор на епидемията от коронавируса.

Борис Джонсън се възстановява от Covid-19, но правителството е подложено на критики

Парламентарното нововъведение засега се отнася само до разпитването на министрите, но парламентарните служители вече търсят начини и законопроектите да бъдат обсъждани и дори гласувани дигитално. "Това е само началото, а не краят. Искаме една стабилна система, която да надградим върху тази стартова позиция", каза Хойл.
БТА