Британски дипломат: Хизбула е в черния списък само заради атентата в Бургас
Британски дипломат: Хизбула е в черния списък само заради атентата в Бургас / Impact Press Group
Британският посланик в Ливан: Хизбула е в черния списък само заради атентата в Бургас
65858
Британският посланик в Ливан: Хизбула е в черния списък само заради атентата в Бургас
  • Британският посланик в Ливан: Хизбула е в черния списък само заради атентата в Бургас

Атентатът в Бургас е единствената причина за включването на така нареченото „военно крило" на Хизбула в списъка с терористични организации на Евросъюза. Това обяви в интервю за ливанския вестник „Ас Сафир" британският посланик в Бейрут Том Флечър. Дипломатът допълни, че решението няма да засегне ливанците и единствените, които трябва да се страхуват, са онези, които стоят зад атентата.

Според твърдения на високопоставени представители на Европейския съюз обаче за включването на Хизбула в списъка са допринесли и данните, че шиитската групировка подпомага режима на сирийския президент Башар Асад.

В интервюто британският посланик в Ливан Том Флечър заявява, че решението на Евросъюза да включи Хизбула в черния списък е насочено срещу "лица, които познаваме". „Имаме данни за извършителите на атентата в Бургас", казва той и добавя: „Решението ни да добавим Хизбула в списъка е базирано именно на това нападение. То е наше и не е заради натиск от страна на Израел, нито пък се дължи на участието на „Хизбула в гражданската война в Сирия. Единствената цел е да се действа срещу извършителите на атентата в България".

Седмица преди атентата в Бургас кипърските власти арестуваха член на шиитската организация, който впоследствие беше осъден за това, че е помагал за планирането на терористичен акт на острова. В интервюто си обаче Флечър пропуска факта, че миналия месец американският държавен секретар Джон Кери спомена и предотвратеното нападение в Кипър като част от причините Евросъюза да признае така нареченото „военно крило" на Хизбула за терористично.

Журналистът на „Ас Сафир" пита британския посланик защо до момента не са представили доказателствата, на чиято база е взето решението. Флечър отговаря: "Да, имаме данни. Тъжно е обаче, когато нещата се представят по този начин. Положили сме огромни усилия решението да не засегне целия Ливан само заради действията на малка група ливанци. Всички, които нямат нищо общо с тази група, нямат от какво да се страхуват. Имаме необходимите доказателства, които ни позволяват да идентифицираме хората, за които говоря".

Флечър не пропуска да изрази и несъгласието си, че определянето на така нареченото „военно крило" на Хизбула като "терористично" почти повсеместно се представя като конкретен ход против шиитите и в по-широк план против целия ливански народ - мнение, което беше изразено и от самия ливански президент генерал Мишел Сюлейман.