/ Guliver/Getty Images
Критики последваха решението на градските власти в Берлин да не бъде осветена Бранденбургската врата в цветовете на руския национален флаг в знак на солидарност с пострадалите в атентата в Санкт Петербург, предаде Ройтерс.

В миналото след подобни терористични атаки Бранденбургската врата е била осветявана със знамената на Франция, Турция, Великобритания и Холандия, но сега говорител на градския съвет каза, че по решение на кмета тази практика ще се поддържа само след атаки в побратимени градове. Санкт Петербург, където вчера взрив в метрото уби най-малко 14 човека и рани десетки, не е побратимен с Берлин.

Светлините на Айфеловата кула угасват в памет на жертвите в Санкт Петербург

Критици обаче си припомниха, че вратата е била осветена в цветовете на дъгата миналата година в памет на 49-те жертви от Орландо, Флорида, а също в цветовете на Израел след атентат в Ерусалим, а тези два града също не са побратимени с Берлин.

Директорът на руската редакция на "Дойче веле" Инго Мантойфел заяви, че Западът има "моралното и политическото задължение са прояви солидарност с жертвите на тероризма в Русия" и окачестви като скандален отказа да се освети Бранденбургската врата с руския флаг.
 

Guliver/Getty Images


Андреас Пецолд, издател на седмичника "Щерн" написа в Twitter, че управниците на Берлин са "дребнави". А лидерът на дясната партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри изрази съжаление, че жертвите на атентата в Русия са били "третирани като хора втора ръка".

Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

Властите в Дрезден решиха да осветят тази вечер от 20.00 до 24.00 ч. местно време с цветовете на руския трикольор сградата на Двореца на културата в центъра на града "в знак на скръб и солидарност с жителите на Петербург", предаде ТАСС.
 
Кметът на Дрезден Дирк Хилберт е изпратил съболезнования от името на жителите на града до губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко. Санкт Петербург е побратимен с административния център на провинция Саксония от 1961 г., отбелязва ТАСС.
БТА