/ пресцентър, Министерски съвет
В испанската столица Мадрид започна 25-ата конференция на ООН по изменение на климата. Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията ще изложат позициите си. В Мадрид пристигна и премиерът на България Бойко Борисов. 



Премиерът поздрави новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел по повод встъпването му в длъжност. Борисов покани Мишел в България. Мишел отвърна, че са се разминали, защото той е искал да дойде, но точно тогава Борисов е бил в САЩ. 



По време на конференцията Борисов се срещна с лидерите на страните от ЕС, както и с новите председатели на Европейската комислия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Те обсъдиха важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия Европейски съюз.


Борисов поздрави Урсула фон дер Лайен и й пожела успех като председател на Европейската комисия. Двамата са убедени, че изменението на климата е сериозна и пряка заплаха, която няма да подмине никого. 


Министър-председателят разговаря с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Те споделиха страховете си, че живеем във време, в което религиите твърде често се използват с користни цели.