Борис Джонсън: Напускането на ЕС не означава напускане на Европа
Борис Джонсън: Напускането на ЕС не означава напускане на Европа / БГНЕС, архив

Новият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че напускането на ЕС не означава напускане на Европа, предадоха световните агенции.

Има огромна разлика между напускането на ЕС и нашите отношения с Европа, които ще станат по-интензивни, каза Джонсън. Това е първото му изявление, откакто вчера стана ясно, че ще той заеме поста на външен министър.

Борис Джонсън е новият британски външен министър

Разбира се ние ще изпълним волята на народа, изразена на референдума, но това изобщо не означава, че ще напуснем Европа, каза той. Джонсън изрази надежда, че страната му може да играе дори по-голяма роля в Европа.

Той каза, че е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери, който напълно се е съгласил с неговото виждане за по-голямата роля на Великобритания в Европа и в света след Брекзит.

Тереза Мей ще е новият британски премиер, но коя е тя, питат световните медии

Стана ми много приятно, че ми се обади американският държавен секретар Джон Кери, който е напълно съгласен с моята преценка. Неговото виждане е, че след Брекзита и след преговорите, той действително иска Великобритания да присъства повече зад граница, да има по-голямо глобален профил, заяви Джонсън.

Той съобщи, че френският му колега Жан-Марк Еро му е пратил очарователно писмо само преди няколко часа, в което казва, че очаква двамата да работят заедно и да задълбочат английско-френското сътрудничество във всички области.

Борис Джонсън: Обединеното кралство ще запази достъпа си до общия пазар на ЕС

Относно смесените реакции на назначението му за външен министър Джонсън припомни, че резултатите от референдума от 23 юли са били неочаквани в европейските канцеларии. Говорейки за това той каза образно, че "заради гласуване като това на референдума от 23 юни е паднала мазилката от таваните на европейските канцеларии", предаде Франс прес.

"Това не бяха резултатите, които те очакваха и сега те изразяват виждането си свободно и откровено", заяви Джонсън по адрес на смесените европейски реакции за номинацията му.

По повод на телефонния разговор между Кери и Джонсън Белият дом съобщи, че двамата са се съгласили, че американо-британката специална връзка е съществено значение повече от когато и да е било. Те са обещали да работят в тясно сътрудничество като съюзници в НАТО, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени и да изпълнят отговорностите си по света, предаде ДПА, като цитира говорителя на Белия дом Джон Кърби.

Тереза Мей отстрани свои противници от британското правителство

Кери е изразил подкрепа за добре обмислен Брекзит и е казал, че САЩ ще продължат да са ангажирани с този процес.

Кери и Джонсън ще се срещнат следващата седмица в Брюксел.