Тереза Мей ще е новият британски премиер, но коя е тя, питат световните медии
Тереза Мей ще е новият британски премиер, но коя е тя, питат световните медии / БГНЕС, архив

Водеща тема за западните издания е новината, че Тереза Мей ще стане още утре премиер на Великобритания.

Тереза Мей обеща да намери нова роля за Великобритания извън Европейския съюз, пише британският в. "Телеграф". "Брекзитът означава Брекзит", заяви вчера Мей и обеща да изведе страната към успех, отбелязва изданието.

Мей набляга на три ключови в момента. Първо, страната има нужда от силно лидерство, за да постигне възможно най-добро споразумение за отделяне от ЕС. Второ, Великобритания трябва да се обедини и трето, страната има нужда от силна позитивна визия за бъдещето си, която е добра не само за малцина привилегировани, подчертава британският вестник.

Досегашните действия на Тереза Мей показват, че тя вярва в ограничаването на миграцията и предложи Великобритания да се оттегли от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, припомня британският в. "Гардиън". Тя подкрепя правата на жените и еднополовите бракове, а правата на работниците бяха основен пункт на речта й вчера, произнесена след обявяването на решението на Андреа Ледсъм да се оттегли от лидерската надпревара при торите, посочва вестникът.

Следващият премиер на Великобритания Тереза Мей призова страната да се обедини

Новата лидерка на консерваторите имаше късмет, но има и немалки лични заслуги, подчертава британското издание. Тя винаги е запазвала добри позиции. Амбициозна е, без да парадира. И тя не е втората Тачър, макар че ще бъде сравнявана с нея, добавя в. "Телеграф".

Мей стигна до премиерския пост, обещавайки компетентност, единство и нови идеи, но реално Брекзитът ще бъде основна точка в програмата на нейното правителство, отбелязва в. "Гардиън". Студените икономически ветрове скоро може да сложат край на празничното й настроение, предупреждава изданието. В известен смисъл, тя е най-интересният и труден за разбиране лидер на консерваторите от Джон Мейджър насам, но встъпва в длъжност в момент, който би затруднил и Уинстън Чърчил, подчертава британският вестник.

Досегашната британска вътрешна министърка получава премиерския пост в момент на сериозни промени, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Страната трябва не само да преговаря за изтеглянето си от ЕС - процес пълен с икономически и политически рискове - а и да запази единството си, в момент когато Шотландия отново иска независимост. Първоначалните признаци показват, че британската икономика вече е понесла нелек удар от решението за Брекзита, добавя изданието.

Консерваторка като Тачър, Тереза Мей си е спечелила репутация на непреклонна, отбелязва американският вестник. Но за разлика от Тачър, Мей е смятана за относително умерена. Тя е сравнявана и с германската канцлерка Ангела Меркел, посочва още в. "Ню Йорк таймс". И двете са дъщери на свещеници и са известни с прагматичен и методичен подход.

Тереза Мей - единственият кандидат за премиер на Великобритания

Обявяването на името на новия британски премиер вероятно ще засили натиска от страна на ЕС за официално обявяване на изтеглянето на Великобритания от блока, пише в. "Вашингтон пост".

Британските лидери се надяваха да използват времето до избирането на нов лидер, за да могат да маневрират, но изненадващото решение на Ледсъм постави този подход под съмнение. Страната все още няма позиция за преговорите с ЕС, просто защото нямаше планове в случай успех на Брекзита, подчертава американският вестник. Но след като премиерът Дейвид Камерън напусне поста си утре, наследничката му ще се окаже под натиск от всички страни да започне процедурата по отделяне от ЕС, което може да затрудни реализацията на идеите на Мей да не задейства член 50 от Лисабонския договор официално преди края на годината, посочва изданието.

Следващият премиер на Великобритания ще е жена

Подобен е и акцентът на статия във френския в. "Фигаро". Новата силна жена на Великобритания може да бъде подложена на натиск от Брюксел да ускори процеса по задействане на член 50, коментира изданието. Тя искаше да изчака до края на годината, за да даде възможност на страната си да се подготви, припомня вестникът.

"Фигаро" допълва, че като е решила да се оттегли, Ледсъм е спестила на Великобритания два месеца на несигурност. Тя беше кандидат, породил полемика с разкрасената си биография и с коментарите си относно това, че Мей няма деца и може би не е подходяща за премиерски пост. Ледсъм беше от фракцията, позиционираща се в най вдясно в редиците на торите. Тя въплъщаваше кандидатура от типа на кандидатите на американското движение "Чаено парти", отбелязва "Фигаро".

С оттеглянето на Ледсъм де факто всички по-отявлени застъпници на Брекзит слязоха сцената, а именно Борис Джонсън, Майкъл Гоув, Найджъл Фараж. В името на националното помирение няколко от тях би трябвало да фигурират в бъдещото правителство на Мей, която някои вече наричат новата Желязна лейди. Същевременно неоспорваното номиниране на Мей за премиер, накара представители на опозицията да поискат предсрочни избори. Това искане намери дори отзвук у някои консерватори. Засега Мей отхвърля тази идея, пише в. "Фигаро".

В. "Кориере дела сера" съобщава няколко по-неизвестни факта за Мей. Тя е завършила география в Оксфорд. В университета се запознава с Филип Джон Мей, банкер, за когото е омъжена от 33 години. Губи двамата си родители на 22-годишна възраст. Баща й загива в автомобилна катастрофа, а майка й умира от множествена склероза. На младини работи в английската централна банка. Влиза в политиката в годините на Тачър. Става депутат през 1997 г.

Мей се описва като жена, която се посвещава на работата, но хора, които я познават, я обрисуват като жена с много труден характер и като много хладна личност, държаща хората на разстояние. Описват я и като непреклонна и малко склонна към компромиси, допълва вестникът. Състудентки на Мей си спомнят, че още тогава тя е казвала, че иска да стане премиерка.

В. "Кориере дела сера" пише още, че екстравагантните обувки в ярки цветове са слабост на Тереза Мей. Изданието припомня, че миналата седмица в интервю за в. "Дейли мейл" Мей е споделила, че когато е научила, че не може да стане майка, е била дълбоко разочарована.

Източник: БТА