Борис Джонсън е новият британски външен министър
Борис Джонсън е новият британски външен министър / БГНЕС, архив

Новият британски премиер Тереза Мей, която зае поста тази вечер, назначи за министър на външните работи Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

Бившият кмет на столицата Лондон бе лидер на кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз преди референдума по въпроса на 23 юни, която в крайна сметка се увенча с успех.

Тереза Мей е новият премиер на Великобритания

Ролята на Джонсън в преговорите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел вероятно ще бъде ограничена, отбелязва Ройтерс. Очаква се премиерът да създаде специален министерски пост по въпросите на Брекзита.

Тереза Мей назначи за министър на вътрешните работи Амбър Ръд, която досега бе министър на енергетиката и климатичните промени. Самата Мей бе вътрешен министър в досегашното правителство на премиера Дейвид Камерън.

Министърът на отбраната Майкъл Фалън запази своя пост.

Тереза Мей: Великобритания ще играе нова роля, смела и позитивна, извън ЕС

Малко по-рано бе съобщено, че британският министър на финансите Джордж Озбърн е подал оставка и е напуснал правителството. Той бе заменен на втория пост в йерархията на кабинета от Филип Хамънд, който бе досега министър на външните работи.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел очаква с нетърпение да работи заедно с новия британски премиер Тереза Мей, предаде ДПА. "Ще оставим британците да вземат своите решения сега", заяви говорителят на Меркел Щефен Зайберт в отговор на въпрос какво очаква германският канцлер от новия британски премиер.

Източник: БТА