Румъния авиация
Румъния авиация / БГНЕС
Изтребители и транспортни самолети прелетяха над Букурещ по случай Деня на румънската авиация и военновъздушните сили (20 юли). Въпреки жаркото слънце и високите температури, любопитни жители и гости на града от всякакви възрасти дойдоха, за да зърнат в небето F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, хеликоптер IAR-330 на Румънската разузнавателна служба, хеликоптери EC-135 на Министерството на вътрешните работи, Boeing 737 на Tarom, Eurofighter Typhoon на италианските военновъздушни сили, както и самолетите Extra 300 на Аероклуба на Румъния.

Военни раздаваха на публиката вода заради жегата, а в близост до събитието имаше паркирани линейки на Спешната помощ. 

Въздушното шоу беше предшествано от военно-религиозна церемония на Паметника на въздушните герои на Площада на авиаторите в Букурещ с поднасяне на венци в памет на летците. 

“След дълъг период на мир, за съжаление Европа отново преживява суровата реалност на войната. Недалеч от нашите граници съседна Украйна страда от жестока нападателна война, започната незаконно и неоправдано от Руската федерация. Румъния е част от най-мощния военно-политически съюз в света и този статут ни дава най-важните гаранции за сигурност в цялата ни история. Но драматичният опит на Украйна също ни показва, че защитата започва у дома”, заяви в свое обръщение по случай празника румънският министър на отбраната Ангел Тълвар. 

По думите му румънската армия изпълнява най-амбициозната програма за модернизация в своята история, а инвестициите за отбрана са се увеличили до 2,5% от БВП, което позволява ускоряване на някои основни програми за повишаване на капацитета за действие.

На свой ред вътрешният министър Каталин Предою съобщи, че до няколко месеца флотът от хеликоптери, предназначени за спасяване на бедстващи, ще се обогати с по-модерни, по-мощни и по-ефективни самолети и пожела “чисто небе” в бъдещи мисии. 

Денят на румънската авиация и военновъздушните сили се празнува всяка година на 20 юли, когато се чества Свети пророк Илие Тесвитянул, духовният закрилник на пилотите. На 1 април 1913 г. влиза в сила първият закон за организацията на военното въздухоплаване в Румъния и въз основа на чл. 1 от закона, първите съставни части на Военновъздушните сили - авиацията и аеростанцията, са подчинени на специализирана командна структура - Военна служба по въздухоплаване, с което се създаде нова категория въоръжени сили - Военновъздушни сили.

Понастоящем „Carpathian Vipers“ - отряд, състоящ се от четири многоцелеви изтребителя F-16 и спомагателен персонал е разположен във военновъздушната база Шяуляй в Литва и осигурява мисията Enhanced Air Policing в балтийските държави от април до юли 2023 г. Целта му е да защитава целостта на въздушното пространство на балтийските държави.
 
Мартина Ганчева/БТА