Броят заболелите от COVID-19, които са безсимптомни, е намалял по време на последната вълна на инфекцията, заяви пред „Спутник“ алергологът и имунолог Владимир Болибок.

"Все по-малко безсимптомни пациенти има за сметка на пациенти със симптоми. С други думи, има повече хора, които се чувстват зле и търсят медицинска помощ - това се вижда от графиките", обясни той.

Основната причина за тяхното "изчезване", смята медикът, е бързината, с която Делта вариантът на вируса атакува организма.

"Той не само се предава по-бързо от човек на човек, но и се разпространява по-бързо от клетка на клетка в рамките на един човек. Имунната система няма време да отблъсне инфекцията, така че при повече хора се появяват симптоми", каза Болибок.

Освен това, поради егоизма на някои хора, статистиката не отчита всички случаи на COVID-19, смята лекарят. Според него някои от тези, които не проявяват признаци на болестта, не посещават здравни заведения, като продължават да водят активен начин на живот и разпространяват инфекцията.

"Също така мисля, че хората, които преди това са се убедили, че прекарват болестта от COVID-19 леко, не отиват на лекар, когато се разболеят отново. Те не искат да чакат лекар, не искат да им се нарежда да се самоизолират и т.н.", добави той.
БГНЕС