Безредици в Балтимор, Обама обеща федерална помощ (ВИДЕО)
Безредици в Балтимор, Обама обеща федерална помощ (ВИДЕО) / Guliver/Getty Images

Щатът Мериленд мобилизира хиляди полицаи и войници от Националната гвардия за възстановяване на реда в Балтимор, където избухнаха безредици след подозрителната смърт на млад афроамериканец, задържан от полицията. Ранени са 15 полицаи, арестувани са 200 души, повечето от демонстрантите са били ученици, излезли от училище, съобщи полицията.

В Балтимор са разположени 1500 войници от Националната гвардия на САЩ, предаде ТАСС, като цитира изявление на полковника от градската полиция Уилям Палоци по Си Ен Ен. Те нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма.

В Балтимор вече бяха изпратени 500 полицаи от щата Мериленд. Властите на града помолиха съседните щати да изпратят като подкрепления допълнително 5000 полицаи за възстановяване на реда.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че федералното правителство ще помогне на властите в Балтимор да реагират на бунтовете, които избухнаха в града след погребението на Фреди Грей, предаде АП.

Обама разговаря вчера по телефона с кмета Стефани Роулингс-Блейк. Според съобщението на Белия дом тя е информирала президента за ситуацията и Обама й обещал, че правителството ще осигури необходимата помощ. Президентски съветник е разговарял с губернатора на щата Мериленд Лари Хоган.

Безредици в Балтимор Обама обеща федерална помощ (ВИДЕО)
netinfo


Обама обсъди въпроса и с главния прокурор (министъра на правосъдието) Лорета Линч, която положи клетва само няколко часа преди това. Тя е първата афроамериканка на поста. Обама прие Линч в Овалния кабинет, докато репортажи за сцените на насилие в Балтимор се излъчваха по телевизията. Министерството на правосъдието също е готово да окаже всяка помощ, която е необходима, заяви Белият дом.

Губернаторът на Мериленд обяви извънредно положение

Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение, предаде Ройтерс. Губернаторът Лари Хоган подписа заповедта снощи по молба на градските власти.

Леки коли и поне един магазин бяха опожарени в града. В някои части бяха разграбени магазини. Си Ен Ен показа кадри с дима над подпалена дрогерия, която преди това беше разграбена.

Бунтовете започнаха няколко часа след погребението на Фреди Грей, 25-годишен чернокож младеж, който почина на 19 април, след като бе ранен в полицейския арест. По последни данни 15 полицаи са ранени при сблъсъците с демонстранти чернокожи младежи. Сцените на насилие се разиграха на по-малко от 5 км от пристанището на Балтимор, популярна туристическа зона, и на 56 км от Белия дом в съседен Вашингтон, отбелязва ДПА.

Безредици в Балтимор Обама обеща федерална помощ (ВИДЕО)
netinfo

Кметът на града Стефани Роулингс-Блейк, която също присъстваше на погребалната церемония, въведе полицейски час от 22.00 ч. до 5.00 ч. за една седмица от днес, предаде Ройтерс. Пасторът, който произнесе възпоменателното слово за покойния по време на погребалната служба в църквата вчера, остро порица протестиращите демонстранти, които предизвикаха хаос в града часове след погребението.

Смъртта на Фреди не е напразна, каза той. След този ден ние ще продължим да протестираме и да искаме правосъдие. Прекалено сме изпълнени с насилие и омраза, епидемия от убийства залива страната, заяви на пресконференция преди церемонията активистът на борбата за граждански права на чернокожите Джеси Джексън, който също присъства на службата. Той заклейми бедността в градовете като „оръжие за масово унищожение”.

Източник: БТА