/ ThinkStock/Getty Images
Германия - една от държавите, подписали през 2015 г. споразумението за ядрената програма на Иран, възнамерява да спаси този документ, въпреки призива на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от него, посочи днес германското правителство, цитирано от Франс прес.

Иран се оттегля от ядреното споразумение

"Имаме различни виждания по темата за ядреното споразумение", каза говорител на германския министър на външните работи на редовна пресконференция.

В сряда американският президент призова европейците да напуснат споразумението, подписано през 2015 г. във Виена, което иранците също до голяма степен вече не спазват.

"Искаме да използваме всички възможности, предлагани от споразумението, за да се придвижим към дипломатическо решение", каза днес говорителят.

Тръмп: Докато съм президент, никога няма да позволя Иран да има ядрено оръжие (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Нашата цел е да спасим споразумението, защото оставаме убедени, че то е правилният инструмент, за да се попречи на Иран да се сдобие с възможно ядрено оръжие", добави говорителят.

Представителят на правителството в Берлин настоя Иран да се "върне към поетите ангажименти" и да се откаже от намеренията си, представени в неделя като "петата и последна фаза" от план за намаляване на ангажиментите на Техеран в ядрената област. Иран заяви, че вече не се чувства обвързан от никакви ограничения "за броя на центрофугите си".

Иран може и да се върне към ядрената сделка, но под едно условие

Франция и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вчера също защитиха споразумението, в което продължават да участват пет държави: Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия. САЩ се оттеглиха от него през 2018 г.
БТА