съд
съд / iStock/Getty Images
Федералната прокуратура на Белгия реши да не внася протест срещу присъдата, произнесена на 30 юни в Брюксел в рамките на процеса за белгийските съучастници в джихадистките атентати, отнели живота на сто и тридесет души в Париж на 13 ноември 2015 г. Това съобщи днес говорител на прокуратурата, цитиран от Франс прес.

"Федералната прокуратура взе решение да не внася протест и така присъдите стават окончателни", заяви пред АФП говорителят ѝ Ерик Ван Дайс. Прокуратурата разполагаше със срок от един месец да внесе протест.

Тринадесет мъже и една жена бяха осъдени през пролетта, по подозрение, че са оказали различна по значение помощ на извършителите на деянията от 13 ноември в Белгия (настаняване, превоз, изработка на фалшиви документи и др.)

В крайна сметка, четирима от четиринадесетте подсъдими бяха освободени на 30 юни, трима други получиха условни присъди и само за двама - ефективни присъди. Наказателният съд на Брюксел наложи също така и общественополезен труд.

Постановените присъди бяха приветствани като снизходителни от адвокатите на защитата. "Това е едно много  справедливо, много правилно решение", смята Виржини Телман, чийто клиент Абид Аберкан беше посочен от прокуратурата като важен съучастник.

Братовчед на Салах Абдеслам - единственият останал жив от бойците от 13 ноември, Аберкан е подслонил своя роднина и френски джихадист в Моленбек в последните дни от бягството му от правосъдието, преди залавянето му на 18 март 2016 г.

Той получи три години затвор условно, въпреки че прокуратурата поиска година повече. Съдиите отхвърлиха част от обвиненията, като приеха, че не могат да го подведат под отговорност за разпространение на пропаганда за групировката "Ислямска държава". 

В разследването на вълната от атентати през периода 2015-2016 г., за които ИД пое отговорност, следващият етап ще бъде процесът, който да започне на 10 октомври срещу десет обвиняеми от същата джихадистка клетка за атаките в Брюксел на 22 март 2016 г., завършили с тридесет и две жертви.

Както и при парижкия процес, приключи на 29 юни, сред обвинените фигурират Салах Абдеслам и Мохамед Абрини, придружавали атентаторите в Париж. Абрини е известен като "човека с шапката" от атентатите в белгийската столица - участникът, който отказва да се самовзриви на летището в града.

32-годишният Абдеслам и 37-годишният Абрини бяха осъдени в Париж на доживотен затвор. За първия съдът произнесе най-тежката присъда във френския наказателен кодекс -  доживотен затвор без право на замяна. За Абрини, евентуално право на замяна е възможно след излежаване на двадесет и две години от присъдата. И двамата бяха изпратени в белгийски затвори в средата на юли.